Monkey Trouble Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Monkey Trouble Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Friends and Flatterers, I Have A Dream and A Hero so, you can check these posts as well.

Monkey Trouble Questions & Answers

Question 1: Write True or False and rewrite the false statement after making corrections:

(a) The street entertainer who sold Tutu had three other monkeys – False
Corrected Sentence: The street entertainer who sold Tutu had two other monkeys.

(b) Rocky often gave chocolates and walnuts to the narrator – False
Corrected Sentence: Rocky often gave chocolates and cashew-nuts to the narrator.

(c) Rocky took Aunt Ruby to a jeweller’s shop for buying an engagement ring – True

(d) Tutu followed the narrator to the jeweller’s shop without being noticed – True

(e) Tutu put some herbs and spices in the wedding cake – False
Corrected Sentence: Tutu put some red chilli sauce, bitter gourd seeds and a generous helping of egg-shells in the wedding cake.

Question 2: Why didn’t grandmother want to keep Tutu?

Answer: Grandmother didn’t want to keep Tutu because there were already enough pets in the house.

Question 3: How was the grandmother convinced to keep Tutu as a pet?

Answer: Grandmother had always wanted a little girl in the house. She believed girls were less troublesome than boys. When she came to know that Tutu was a little girl monkey, she was convinced to keep her as a pet.

Question 4: Why did the narrator follow Aunt Ruby and Rocky secretly to the jeweller’s shop? What reason did Tutu have for following them?

Answer: The narrator wanted to go along with them to buy engagement ring but Aunt Ruby had made it clear that she did not want him around. So, he followed them secretly.
Tutu, becoming aware that a mission of some importance was underway, decided to follow him.

Question 5: Why did the people in the bazaar chase Tutu?

Answer: Tutu put a pearl necklace round her neck and ran away. Rocky, the jeweller and several people in the market followed her who had seen the incident. And others, who had no idea what it was all about, were playing follow-the-leader even when they didn’t know who was leading.

Question 6: What did Tutu do with the necklace? How was it restored to the shopkeeper?

Answer: Tutu took a pearl necklace from a jeweller’s shop and created a huge mess in the market. Finally, she threw it into a canal.
Rocky dived into the canal, traced the necklace and returned it to the shopkeeper.

Monkey Trouble Questions & Answers

Question 7: Why do you think some guests were not seen for several days after the marriage?

Answer: Tutu mixed some red chilli sauce, bitter gourd seeds and some egg-shells in the wedding cake. I am sure that the people who ate the cake fell sick and were not seen for several days. But, no one complaint about it because they thought it had an interesting flavour.

Question 8: The narrator decided to secretly follow Aunt Ruby and her fiancé Rocky to the market. Is he justified in doing that?

Answer: No, the narrator was not justified in secretly following Aunt Ruby and her fiancé Rocky to the market because she had made it clear that she did not want him around. moreover, it was because of him that Tutu followed them and caused a lot of mess at the jeweller’s shop.

Question 9: How does the speaker describe Tutu in the story?

Answer: The speaker describes Tutu as a pretty little monkey. Her bright eyes sparkled with mischief. She had pearly white teeth which could be seen when she grinned widely.

Question 10: Arrange the events as they occurred in the story:

Answer:

…5…Rocky, the jeweller and several people in the market followed her.
 …6…Tutu leapt on the back of a scooterist.
…1…She slipped into the shop without being noticed.
…4…Tutu rushed out into the market.
…8…Tutu took the road leading to the narrator’s house.
…7…She then landed on a donkey which panicked and rushed down the road.
…9…She threw the necklace into a canal.
…3…Aunt Ruby and the jeweller saw her and tried to grab the necklace.
…10…Rocky dived into the canal, traced the necklace and returned it to the shopkeeper.
…2…She took a pearl necklace and put it round her neck.

Question 11: Choose the correct option:

(a) The little monkey looked so miserable to the grandfather as

i. It was not looking happy
ii. It was chained
iii. It was not healthy
iv. None of the above

(b) Grandmother believed that the girls are less _____________ than boys

i. mischievous
ii. intelligent
iii. naughty
iv. Sensible

(c) Rocky made a place in the narrator’s heart by _____________

i. Offering cashew nuts
ii. Bringing chocolates for him
iii. Teaching him marching songs
iv. All of the above

(d) The guests were not seen for several days after marriage as________________

i. They might have fallen ill
ii. They got busy in their work
iii. They were afraid of Tutu
iv. They disliked Aunt Ruby’s wedding cake

So, these were Monkey Trouble Questions & Answers.