My Lost Dollar Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share My Lost Dollar Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of The World In a Wall and Where The Mind Is Without Fear so, you can check these posts as well.

My Lost Dollar Questions & Answers

Word Galaxy

  • Frank – honest
  • Misled – gave a wrong idea
  • Prospect – hope
  • Recollection – the action of remembering
  • Grudge – a feeling of resentment
  • expansion – generosity
  • Demeanour – behaviour
  • Esteem – respect

Question 1: What was the narrator hoping Todd would remember?

Answer: The narrator hoped that Todd would remember that he owed the narrator a dollar.

Question 2: What made the narrator feel that Todd had forgotten that he had borrowed anything from him?

Answer: The narrator felt that Todd had forgotten that he had borrowed anything from him because he never reacted when the narrator tried to remind him about it in different ways. Also, he met him in the same friendly and frank manner as always.

Question 3: What did Todd write in his note to the narrator?

Answer: Todd wrote that the temperature was nearly up to a hundred in Bermuda.

Question 4: Read and answer the questions:
He merely said that the temperature was up to nearly a hundred. The figure misled me for a moment.

(a) Who is ‘he’ and where did he mention about the temperature?

Answer: ‘He’ is Todd. He mentioned that the temperature in Bermuda was nearly a hundred degrees.

(b) Which figure misled the narrator and why?

Answer: The figure hundred misled him as thought Todd was referring to the dollar.

Question 5: Why did the narrator suggest that they take a taxi to the club?

Answer: The narrator suggested that they take a taxi hoping that Todd would remember that he had borrowed money from the narrator when he fell short of money to pay a taxi.

Question 6: What did the narrator hope that Todd would remember when he mentioned Poland? How was Poland connected to what the narrator was thinking about?

Answer: The narrator hoped that Todd would remember that he was in debt to the narrator just as Poland was in debt. The narrator hoped Todd would remember the fact that he owed the narrator money.

My Lost Dollar Questions & Answers

Question 7: Mention two hints that the narrator gives to remind his friend of the dollar.

Answer: The narrator asked his friend, Todd about the currency used in Bermuda. He also asked him about his trip cost.

Question 8: What did the narrator feel about money he might have borrowed from various people?

Answer: The narrator feels that he would not bother to pay back anything less than a dollar that he might have ever borrowed to take a taxi to Bermuda.

Question 9: Why do you think the narrator asked Todd about the currency used in Bermuda?

Answer: The narrator asked Todd about the currency used in Bermuda hoping that it would remind him that he owed him a dollar.

Question 10: Read and answer the questions:
We spent the evening together, talking about Bermuda. I was thinking of the dollar but of course, I didn’t refer to it.

(a) Who are ‘We’?

Answer: ‘We’ are the narrator and his friend, Todd.

(b) In what ways did the narrator try to remind his friend about the dollar that the latter had borrowed?

Answer: He asked him about the currency used in Bermuda. He also asked him about his trip cost.

(c) What did the narrator finally realise?

Answer: He realised that Todd had forgotten about the dollar.

Question 11: What kind of a movement would the narrator like to start and why?
Or
What was the main objective of writer’s ‘BACK TO HONESTY’ movement?

Answer: He would like to start a movement called BACK TO HONESTY. It would be started to pay all the odd dollars that are borrowed in moments of expansion.

Question 12: What makes the narrator feel that he would like to return all the money he has ever borrowed?

Answer: The pain the narrator feels due to the fact that Todd doesn’t return him his dollar makes him feel like returning any money he might have borrowed.

My Lost Dollar Questions & Answers

Question 13: How does the narrator feel about lending and borrowing money?

Answer: The narrator hasn’t got his money back from Todd, therefore, he is apprehensive about lending money. He feels that he can never forget it if someone borrows money from him. He wonders how people must be feeling if he has forgotten to return money that he might have borrowed from them. He says he would like to return all the money he has borrowed but with some conditions.

Question 14: What kind of a man was Todd?

Answer: Todd was a casual man who did not worry about little things. He borrowed money from the narrator without a thought of returning it to him. He was forgetful. He was also quite dense as he didn’t take the hint each time the narrator tried to draw his attention to the fact that he had borrowed a dollar from him. He was too caught up within himself to worry about other people.

Question 15: What did the narrator do when Todd returned from Bermuda? Why did he do it?

Answer: The narrator went to pick up Todd from the station and also suggested that they take a taxi up to the Club. He did this to remind Todd about the dollar he had borrowed when he fell short of money to pay a taxi while leaving for Bermuda.

Question 16: Do you think the title ‘My Lost Dollar’ is justified?

Answer: Yes, the title is justified because the story is about the dollar that was lent by the narrator to his friend, Todd who has completely forgotten to pay it back and the narrator considers it as lost for ever.

Question 17: Why did the speaker fear that there was little prospect of him getting back the dollar?

Answer: The speaker feared that there was little prospect of him getting back the dollar because he tried to make Todd remember that he owes a dollar to him in many different ways. However, he had completely forgotten about it.

Question 18: Write a short note on – The speaker’s efforts to remind Todd of the borrowed dollar.

Answer: Todd went to Bermuda and after three weeks, he returned. The narrator went to the station to receive him. He thought that if he would say the word ‘taxi’, he would be reminded of the borrowed dollar and he would return that dollar. However, the word ‘taxi’ did not remind Todd of the borrowed dollar. In this way, the narrator’s first effort to remind Todd of the borrowed dollar failed.
Next time, when he met Todd, he asked him about the currency used in Bermuda. He thought that the word ‘currency’ would remind Todd of the borrowed dollar. He further asked him if the American dollar was used in Bermuda. The word ‘dollar’ also did not remind Todd, of the borrowed dollar.

So, these were My Lost Dollar Questions & Answers.