Nine Gold Medals Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Nine Gold Medals Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Raven, The Forgotten Ones and Unmasking The Mask so, you can check these posts as well.

Nine Gold Medals Questions & Answers

Word Galaxy

  • Spectators – viewers
  • Poised – composed
  • Resolved – determined
  • Anguish – agony or distress
  • Asphalt – cemented road

Question 1: Choose the correct option:

(a) The event which is being described in the poem is the ____________ event of the day.

i. first
ii. last
iii. second

(b) The poem describes a

i. school Sports Day with participants from different schools
ii. national sports event for women
iii. national sports event for the differently-abled

(c) The contestants of the race received a standing ovation because

i. they are challenged in various ways and not used to sports
ii. they thought it more important to help than to get a medal
iii. they don’t like competition and don’t care about winning

Question 2: Why did the athletes come from all over the country?

Answer: The athletes had come from all over the country to win gold, silver or the bronze medal.

Question 3: In the poem, what do the words ‘gold’, ‘silver’ and ‘bronze’ stand for?

Answer: The words ‘gold’, ‘silver’ and ‘bronze’ stand for medals in the poem.

Question 4: Which line tells us that there were people assembled to watch the race?

Answer: The line ‘The spectators gathered around the old field’ tells us that there were people assembled to watch the race.

Question 5: Were the contestants well prepared for the event? Pick the line that illustrates this.

Answer: The phrase ‘many weeks and months of training’ tells us that the contestants were well prepared for the event.

Question 6: What does the phrase ‘so did the runners’ mean?

Answer: The phrase ‘so did the runners’ means that the runners ran forward immediately.

Nine Gold Medals Questions & Answers

Question 7: When did ‘excitement’ grow high?

Answer: Excitement began to grow high as the final event of the day was approaching.

Question 8: How many athletes took part in the final race? What sort of a race was it?

Answer: Nine athletes took part in the final race. It was a hundred-yard dash.

Question 9: What did the banner say?

Answer: The banner said, ‘Special Olympics’.

Question 10: How were the dreams of one of the contestants ‘dashed in the dirt’?

Answer: The dreams of one of the contestants were ‘dashed in the dirt’ when he fell on the black tarred road and could not take part in the race. This finished his chances of winning the race—something he had been looking forward to for a long time.

Question 11: Explain the following phrases/line:

(a) Brought the young boy to his feet

Answer: This phrase means that the other eight contestants helped the boy who had fallen down, to stand up on his feet.

(b) ‘The hundred-yard dash now reduced to a walk’.

Answer: This phrase describes the moment when the other eight contestants help their friend, who had fallen down, to stand up on his feet. Since the boy was unable to run, the others decide not to run either. All nine contestants walk hand-in-hand to the finish line. In other words, the contestants walk the distance of the hundred yards (which was to be run) at the speed of the contestant who had fallen down.

Question 12: How did the race end? Which word indicates that all the athletes were happy?

Answer: All the nine athletes joined hands and walked to the finishing line together. The race ended with not one but nine winners. Each of them was given a gold medal. The word ‘beaming’ indicates that all the athletes were happy

Question 13: How did the spectators react to this gesture of the eight contestants?

Answer: The spectators gave a ‘standing ovation’ to the contestants, which means they stood up and clapped and cheered for them. Each of the contestants was rewarded with a gold medal.

Nine Gold Medals Questions & Answers

Question 14: Read and answer the questions:

(a) Which lines, earlier in the poem, reinforce ‘trained for so long to compete’?

Answer: The lines, ‘The eight other runners pulled up on their heels’ and ‘Many weeks and months of training’ reinforce the idea that they had been trained for so long to compete.

(b) What does the expression, ‘pulled up on their heels’ mean?

Answer: The expression ‘pulled upon their heels’ means that the other eight runners stopped right away and turned back to help their friend who had fallen.

(c) What had happened to the young boy?

Answer: The young boy stumbled and lost balance and fell on the track.

Question 15: Read and answer the questions:

(a) Why do you think the nine runners joined hands?

Answer: All the nine runners joined hands deciding walk to the finishing line together.

(b) Why was the run reduced to a walk?

Answer: The race was reduced to a walk when all nine athletes joined hands and walked to the finishing line.

(c) What do you mean by ‘Special Olympics’?

Answer: ‘Special Olympics’ means is the world’s largest sports organization for people with disabilities.

Question 16: Read and answer the questions:

(a) How did the race end?

Answer: The race ended with not one but nine winners. Each of them was given a gold medal.

(b) Why did it end in such a manner?

Answer: The race ended with nine winners because all the nine athletes joined hands and walked to the finishing line together.

(c) What did the standing ovation convey?

Answer: The standing ovation conveyed the idea that caring and sharing is much more important than winning or losing.

Question 17: Do you think the title of the poem is justified? How?

Answer: Yes, the title of the poem is justified as all the nine contestants deserved the medal. The smallest one, for not giving up, and the others for being helpful and caring.

Question 18: What is the central idea of the poem?

Answer: Through this poem, the poet wants to convey that sharing and caring are as important as winning and achieving.

So, these were Nine Gold Medals Questions & Answers.

error: Content is protected !!