Our Government Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Our Government Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the Questions & Answers of India Symbols And Emblem, Industries In India and Our World and Its Physical Features so, you can check these posts as well.

Our Government Questions & Answers

Question 1: Fill in the blanks:

(a) The government is a group of people who govern a country or a state.
(b) The process of choosing leaders to govern a country is known as an election.
(c) The Governor appoints the chief minister.
(d) The Prime Minister makes all executive decisions along with the council of ministers.
(e) The term Parliament is used to refer to the national legislature in India.
(f) The Central Government is also called Union Government.
(g) The local self-government body at the smaller cities and towns is known as municipality.
(h) Lok Sabha is also known as the House of the People.

Question 2: Choose the correct option:

(a) The form of government in India.

i. Military
ii. Democratic
iii. Aristocracy
iv. Colonial

(b) A city governed by a municipal corporation.

i. Bhopal
ii. Gwalior
iii. New Delhi
iv. All

(c) The titular head of the state of India.

i. President
ii. Speaker
iii. Chief Minister
iv. Prime Minister

Question 3: Match the columns:

Column AColumn B
a. State Governmenti. governs states and union territories
b. Local Self-Governmentii. governs the entire country
c. Central Governmentiii. governs administration in cities, towns and villages.
Answer: a-i, b-iii, c-ii

Question 4: Write True or False:

(a) The Parliament makes laws in India – True
(b) The President is the actual head on Indian government – False
(c) The Rajya Sabha members are elected for tenure of six years – True

Question 5: Define a government?

Answer: A government may be defined as the group of people who control and make decisions for a country. 

Our Government Questions & Answers

Question 6: What is democracy?

Answer: A system where a government is of the people, for the people and by the people is called democracy.

Question 7: What is election?

Answer: The process of choosing the leader is known as election.

Question 8: Why do we need government?
Or
Why is it important for a country to have government?

Answer: We need government to:

  • To look after the welfare of the people and take care of the needs of the citizens such as healthcare facilities, electricity supply etc.
  • To build the infrastructure of the country.
  • To maintain law and order.
  • Ensure the safety and security of citizens for example – in case of natural calamities such as flood, earthquake and drought, government provides aid and assistance for the affected people.
  • Maintain friendly relations with other countries.

Question 9: Which are main problems of our country?

Answer: The main problems of our country are poverty, unemployment, poor infrastructure and lack of educational facilities. 

Question 10: Who elects the government?

Answer: Our country is a democratic country. Citizens who are 18 and above have right to vote and choose the leaders who together manage its affairs.

Question 11: What are the levels of the government?

Answer: There are 3 levels of government:

  • Central Government
  • State Government
  • Local Self Government

Our Government Questions & Answers

Question 12: Who is governor?

Answer: The Governor is the highest authority of the state who is appointed by the President of India.

Question 13: Who is considered more powerful, the Prime Minister or the President?

Answer: The President is the head of the country but the Prime Minister is more powerful and is considered the leader of the country. The Prime Minister heads the country with his council of ministers, which looks after various ministries.

Question 14: Our government is divided into three levels. Give reasons.

Answer: The Central Government looks after the entire country but it is not possible to govern a country from one centre point hence the country is divided into states and there are heads who administer the states.

Question 15: The Prime Minister selects his council of ministers to look after various ministers. Give reasons.

Answer: The Prime Minister selects his council of ministers to look after various ministers like defence, agriculture and foreign affairs.

Question 16: Name two Houses of the Indian Parliament.

Answer: The two Houses of the Indian Parliament are:

  • Council of States or Rajya Sabha or Upper House
  • House of the People or Lok Sabha or Lower House

Question 17: Explain local self-government at village level and write its function? 

Answer: Local Self-Government at the village level is divided into:

  • Village Panchayat at the village level, 
  • The Panchayat Samiti at the block level 
  • The Zilla Parishad at the district level.  
  • Panchayat Samiti makes plans for their respective villages. 
  • Zilla Parishad makes development plans at the district level.

Question 18: Explain local self-government at towns and cities.

Answer: At this level there are Municipal Corporation and the Municipalities for towns and cities which work for the development   of towns or cities.

Question 19: What is panchayat samiti?

Answer: The government at the block level is the Panchayat Samiti. The Panchayat Samiti has many Gram Panchayats under it

Question 20: State the composition of Central Government. 

Answer: The Central Government consists of the President, the Vice President and the Council of Ministers headed by the Prime Minister.

So, these were Our Government Questions & Answers.