Raja Harischandra Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Raja Harischandra Questions & Answers.

In one of my previous posts, I have shared the questions and answers of Masha and the Bear and The Scarlet Flower – A Russian Folktale so, you can check these posts as well.

Raja Harischandra Questions & Answers

Question 1: When is the name of Harischandra used?

Answer: The name of Harischandra is used when one talks of truthfulness and honesty.

Question 2: What happened as Taramati started to tear off her sari?

Answer: As Taramati started to tear off her sari, the heavens thundered with applause and Vishnu appeared with all the gods.

Question 3: Why was Sage Vishwamitra angry with Harischandra?

Answer: Sage Vishwamitra was angry with Harishchandra because Harishchandra had dared to enter the sage’s ashram and disturb its sanctity.

Question 4: What did Sage Vishwamitra demand from Harischandra?

Answer: Sage Vishwamitra was known for his hot temper and so for trespassing, he demanded from Harishchandra his entire kingdom.

Raja Harischandra Questions & Answers

Question 5: Why did Harishchandra decide to sell himself too as a slave?

Answer: Harishchandra decided to sell himself as a slave because he did not have enough money to pay for the dakshina.

Question 6: What was the reason that made Harischandra go to the slave market along with his wife and son?

Answer: Sage Vishwamitra wanted one month’s dakshina from Harishchandra in a month’s time. Harishchandra had given his kingdom to the sage. He had no employment. The month was coming to an end. Harishchandra’s wife Taramati requested Harishchandra to sell her as a slave to raise money for the dakshina. That was the reason for Harishchandra to go to the slave market with his wife and son.

Question 7: Why did Harischandra refuse to go to heaven?

Answer: Harishchandra refused to go to heaven as he said while his people on earth suffer he could not go to heaven.

Question 8: Describe the scene at the slave market.

Answer: At the slave market a Brahmin decided to buy Taramati as a slave. While she was being led away, their son Rohitashwa began to cry. Harishchandra was unable to see tears in his son’s eyes and so he begged the Brahmin to take his son along with his wife. Harishchandra could not bear to see his wife and son being led away and held back his tears till they were no longer in sight.

Raja Harischandra Questions & Answers

Question 9: Why did Harishchandra face so many difficulties?

Answer: Harishchandra faced such difficulties because the gods wanted to test his truthfulness and virtuousness.

Question 10: Why did Harischandra refuse to go to heaven?

Answer: Harishchandra refused to go to heaven as he said while his people on earth suffer he could not go to heaven.

Question 11: What is the moral of the story?

Answer: The moral of the story is that of truth, and to never tell a lie, or go back on your word.

Question 12: Choose the correct option:

(a) _________ went to work for a Brahmin.

(i) Harischandra

(ii) Yama

(iii) Taramati

(iv) Vishwamitra

(b) The chandala was ________ in disguise.

(i) Indra

(ii) Yama

(iii) Brahma

(iv) Vishnu

So, these were Raja Harischandra Questions & Answers.