Masha and The Bear Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Masha and The Bear Questions & Answers.

This story has been adapted from a Russian folktale ‘Masha and The Bear’. In Russian, the word ‘skazat’ means to say and the folk tale is called SKAZKA. So, ‘skazka’ or a folk tale means ‘that which is told’. Folk tales that the stories that are passed from one generation to another by word of mouth. I have also shared the questions and answers of The Scarlet Flower – A Russian Folktale so, you can check that post as well.

Masha and The Bear Questions & Answers

Question 1: Why did Masha and her friends go to the forest?

Answer: Masha and her friends went to the forest to gather mushrooms and berries.

Question 2: How did Masha lose her way in the forest?

Answer: Masha ran from one bush to the other and from one tree to another and so she lost her way in the forest.

Question 3: What did Masha do when she realized that she had strayed away from her friends?

Answer: When Masha realized that she had strayed away from her friends, she started calling out to them but they did not hear her. So, all her efforts to search for them were fruitless.

Question 4: What did Masha see in the forest when she was left alone? What did she do then?

Answer: Masha saw a little hut in the forest and she knocked at the door however, she didn’t get any answer. So, she pushed the door and it opened. She went inside and sat on a chair which was lying next to the window and was wondering who lived in the hut.

Question 5: Who used to live in the hut and what was his reaction on seeing Masha sitting in the hut?

Answer: A great big bear used to live in the hut who had stepped out for a walk in the jungle when Masha entered in the hut. He was quite pleased to see Masha.

Masha and The Bear Questions & Answers

Question 6: Why did the bear want Masha to live with him in his house?

Answer: The bear wanted Masha to live with him in his house, so that Masha would be his faithful servant, do all his work and even cook his breakfast and dinner.

Question 7: Why did Masha look after the bear’s house?

Answer: Masha looked after the bear’s house because she knew that there was no other way to go out of the bear’s house.

Question 8: What warning the bear used to give to Masha before leaving hut in the morning?

Answer: Before leaving hut in the morning, the bear used to warn Masha not to step out of the house else he would eat her.

Question 9: Where would the bear go every morning?

Answer: Every morning, the bear used to go into the jungle and come back in the evening.

Question 10: Did the bear allow Masha to visit her village? Why?

Answer: No, the bear did not allow Masha to visit her village. This is because he was afraid that she might run and never return.

Masha and The Bear Questions & Answers

Question 11: What suggestion did the bear give to Masha?

Answer: The bear suggested Masha to cook whatever she wanted to for her Grandpa and Grandma and he would take it to them.

Question 12: What did Masha make for her Grandpa and Grandma?

Answer: She baked some pies for her grandparents.

Question 13: Why did Masha ask the bear not to open the basket or eat anything from it?

Answer: Masha asked the bear not to open the basket or eat anything from it because she was hiding under the pies and did not want the bear to catch her.

Question 14: What did the bear want to do on his way to Masha’s House?

Answer: On the way to Masha’s house when the bear felt tired, he wanted to rest by sitting on a stump and wanted to eat a pie from the basket.

Question 15: Why did the bear think that Masha was a clever girl?

Answer: The bear thought that Masha was a clever girl because though she was sitting on the top of a tree so far away yet she could see and hear him.

Question 16: Why was the bear frightened upon reaching Masha’s grandparent’s house?

Answer: The bear was frightened upon reaching Masha’s grandparent’s house because the village dogs had scented the bear. They rushed out and started barking.

Masha and The Bear Questions & Answers

Question 17: How did Masha’s grandparents react after seeing Masha inside the basket?

Answer: Masha’s grandparents were overjoyed to see Masha alive inside the basket. They hugged and kissed her.

Question 18: Answer the following questions by choosing from the options given below:

(a) Masha and her friends decided to go to the forest to gather ___________.

(i) wild flowers

(ii) mushrooms and berries

(iii) cherries and berries

(iv) nuts and fruits

(b) Masha felt helpless when she was staying with the bear because _____________.

(i) she forgot the way to her home

(ii) the bear could not understand her language

(iii) her friends were not allowed to come to the bear’s hut

(iv) she knew there was no other way out

(c) The bear left the basket at the door because _________________.

(i) he was frightened

(ii) was tired

(iii) he could not ring the bell

(iv) no one opened the door

(d) The bear would tell Masha not to step out of the house else _________________.

(i) she would be lost in the jungle

(ii) other wild animals would eat her

(iii) he would eat her

(iv) he would send her to her village

(e) Masha walked into the little hut in the forest because _____________.

(i) she thought that her friends were waiting for her in the hut

(ii) she wanted help to get back home

(iii) wanted to meet the bear

(f) Where would the bear every morning _____________.

(i) in the town

(ii) into the jungle

(iii) in Masha’s village

(iv) to meet Masha’s grandparents

So, these were Masha and The Bear Questions & Answers.