Taro’s Reward Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Taro’s Reward Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Blind Boxer, Life’s Mirror and Through Grandpa’s Eyes so, you can check these posts as well.

Taro’s Reward Questions & Answers

Question 1: Choose the appropriate option.

(a) Taro was a ___________.

i. woodcutter
ii. blacksmith
iii. painter

(b) A strong wind whistled through the cracks of the ____________.

i. walls
ii. hut
iii. window

(c) Sake is an expensive and heart-warming Japanese ____________.

i. dish
ii. drink
iii. chocolate brownie

(d) Taro stopped chopping when he heard a sound similar to that of ______________.

i. an owl’s shrill hoot
ii. a volcanic eruption
iii. rushing water

Question 2: How can you say that Taro is a thoughtful son?

Answer: We can say that Taro is thoughtful son as he loves his parents and works harder to fulfil their heart’s desires.

Question 3: What did the magic waterfall give to Taro?

Answer: The magic waterfall had delicious sake instead of water.

Question 4: What did Taro’s father desire?

Answer: Taro’s father desired for a cup of sake so that he could feel warm.

Question 5: What happened one evening that made Taro sadder than before?

Answer: One evening when Taro and his parents were sitting in a corner of their hut, a strong wind whistled through the cracks of the hut and everyone felt very cold. That time his father desired for a cup of sake so that he could feel warm. This made Taro sadder than ever as the heart-warming drink called sake was very expensive and being poor, he was not able to afford it.

Taro’s Reward Questions & Answers

Question 6: Why did Taro run in the direction of the sound of the rushing water?

Answer: Next morning while chopping and cutting the woods in the forest, his mouth became dry and his face was wet with sweat. He was feeling thirsty. Suddenly he heard the sound of rushing water and ran in the direction of the sound to quench his thirst.

Question 7: What happened as soon as Taro’s father drank the sake?

Answer: As soon as Taro’s father drank the sake, he was delighted and after having only one sip of the drink, he felt warm and stopped shivering.

Question 8: Why did the Emperor of Japan honour Taro?

Answer: Taro was a thoughtful son and always desired good for his parents. The magic waterfall gave the delicious sake to Taro and cold water to everyone else. The Emperor of Japan honoured Taro as he wanted to encourage all children to honour and obey their parents.

Question 9: “We have been tricked!” Why did the villagers say so?

Answer: When the villagers heard about the story of the waterfall, they all reached the waterfall next morning to witness the truth. Then, one villager knelt and held his mouth under the waterfall to drink. It was not sake but cold water. Due to this, the villagers felt they have been tricked by a false story about magic waterfall and left the place with anger and disappointment.

Question 10: Why did the waterfall give sake to Taro and cold water to the rest of the villagers?

Answer: Taro was a thoughtful son and always desired good for his parents. However, on hearing the story of waterfall giving sake instead of water made the villagers selfish and greedy. Hence, the waterfall gave sake to Taro and cold water to the rest of the villagers.

Question 11: Read and answer the questions:
“Could it be, could it possibly be rushing water?”

(a) Who says this line?

Answer: Taro said this line.

(b) Why does the speaker say so?

Answer: Taro says so as he had never seen any waterfall there before.

(c) What does the speaker do with the ‘rushing water’?

Answer: Taro cupped a little water in his hands and drank it.

(d) What happens next?

Answer: When Taro drank it, he was surprised to find that the liquid was delicious sake instead of water.

So, these were Taro’s Reward Questions & Answers.