Fair Play Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Fair Play Questions & Answers.

In one of my previous posts, I have shared the questions and answers of The Sanitary Reaper, The Magic Brocade and Travelling with Grandfather’s Zoo so, you can check these posts as well.

Fair Play Questions & Answers

Question 1: Choose the appropriate option.

(a) What arrangement was made between Jumman and his aunt after she transferred her property to him?

i. She would stay with him.
ii. She would stay with him and he would look after her.
iii. She would stay with him and his wife would look after her.

(b) Algu approached the Panchayat because

i. Sahu refused to pay him for the bullock
ii. Sahu threatened him
iii. Sahu took away the bullock by force

(c) Why did Sahu proposed Jumman’s name?

i. Sahu knew that Jumman was honest.
ii. Sahu was Jumman’s friend.
iii. Sahu knew that Jumman had become Algu’s enemy.

Question 2: What do you think is more important – friendship, enmity or a sense of justice?

Answer: I think sense of justice is more important.

Question 3: ‘So strong was their bond of friendship….’ Whose friendship is being referred to in the given line? How can you say that they had a strong bonding?

Answer: The friendship of Jumman Shaikh and Algu Chowdhry is being referred in the given line. When either of them went away from the village, the other looked after his family. This shows that they had a very strong bonding.

Question 4: Why did Jumman’s aunt decide to take her case to the Panchayat?

Answer:  Jumman became indifferent to her as his wife grudged even the little food that his aunt wanted every day. She swallowed these insults for a few months and then spoke to Jumman and requested for a monthly allowance, so that she can set up a separate kitchen for herself. When Jumman did not gave any attention to her request, she got angry and decided to take her case to the Panchayat.

Fair Play Questions & Answers

Question 5: What were the reactions of the villagers on listening to the old lady’s case?

Answer: On listening to the old lady’s case some sympathised with her, others laughed at her and a few others advised her to make it up with her nephew and his wife.

Question 6: ‘Algu’s heart sank and he turned pale.’ Why do you think Algu faced this uncomfortable situation?

Answer: During an earlier Panchayat case, Algu was the head Panch and he had given his judgement against Jumman. Since then, Jumman became Algu’s enemy and wanted a revenge. Now, in the present Panchayat case, when Sahu nominated Jumman as the head Panch, Algu got worried and was uncomfortable as he thought that Jumman might take the advantage of the situation and take his revenge by giving his judgement against Algu.

Question 7: Which of the following sentences tell us about Algu’s friendly nature, Sahu’s angry temperament and Jumman’s indifference towards his aunt?

(a) “My wife knows best how to run the house. Be patient,”.

Answer: Jumman’s indifference towards his aunt

(b) “You know, Chachi, Jumman is my best friend. How can I go against him?”

Answer: Algu’s friendly nature

(c) “There have been a couple of quarrels between my wife and her, but I can’t stop it.”

Answer: Jumman’s indifference towards his aunt

(d) “I can’t pay you a penny for the wretched beast you sold me. He brought us nothing but ruin.”

Answer: Sahu’s angry temperament

Question 8: Why did Jumman’s aunt nominate Algu as the head Panch?

Answer: Jumman’s aunt nominated Algu as the head Panch because she trusted him and she knew that he will not kill his conscience for the sake of friendship.

Question 9: What change came over Jumman when he was appointed the head Panch?

Answer: When Jumman was appointed as a head Panch, he realised that a Panch has no friend or enemy. He knows only justice. Jumman realised his responsibility as a judge and gave a fair judgement.

Question 10: Read and answer the questions:
“God lives in the heart of the Panch and his voice is the voice of God.”

(a) Who said the above line and to whom?

Answer: Jumman’s aunt said these lines to Algu.

(b) Where did the speaker say this?

Answer: The speaker (Jumman’s aunt) said these lines during a Panchayat under the old banyan tree.

(c) Why did the speaker say so?

Answer: The speaker (Jumman’s aunt) said this line to show her trust in Algu while she nominated him as head Panch, even though she knew that he was Jumman’s good friend.

(d) What happened next?

Answer: She went on to explain her case to the Panchayat.

So, these were Fair Play Questions & Answers.