The Catalyst Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Catalyst Questions & Answers.

In my previous posts, I have also shared the questions and answers of Anne of Green Gables, Adventure of Tom Sawyer and Maui’s Kite so, make sure to check these posts as well.

The Catalyst Questions & Answers

  • Catalyst – person or thing that is the cause of an important change
  • Milch – a domestic mammal that gives milk
  • Inhabited – lived in or occupied
  • Pasteurized – partially sterilised
  • Perishable – food that goes bad or stale quickly
  • Disgruntled – dissatisfied, angry
  • Pittance – a very little amount of money
  • Migration – movement to a new area for better living
  • Destitute – extremely poor
  • Yield – produce
  • Creamery – factory that produces butter and cheese

Question 1: Why did the farmers of Kaira district meet Sardar Patel?

Answer: When the Government of Bombay started the Bombay Milk Scheme, Polson Limited agreed to supply pasteurized milk from Anand to Bombay regularly. Everyone benefitted from this scheme except the farmers of Kaira district. That is why the disgruntled farmers went to Sardar Patel to resolve their problem.

Question 2: Read the lines and answer the questions:

The Catalyst Questions & Answers

(a) Who is being referred to in the extract as ‘their’?

Answer: The farmers under the Kaira District Co-operative Milk Producers Union Limited are being referred to in the extract.

(b) Who was instrumental in bringing about this improvement? What was he known as?

Answer: Dr. Verghese Kurien was instrumental in bringing about the white revolution. He was known as the ‘Father of White Revolution’ or ‘Dudhwala of India’. 

(c) Give the antonym of ‘assured’.

Answer: uncertain/doubtful

The Catalyst Questions & Answers

Question 3: How did the farmers benefit from the Kaira District Co-operative Milk Producers’ Union Limited?

Answer: The Kaira District Co-operative Milk Producers Union Limited, Anand provided marketing facilities for the milk producers of Kaira and also began pasteurizing milk. The 432 member-farmers had a steady income and also the production grew rapidly.

Question 4: Who did Sardar Patel send to Kaira to resolve the farmers’ problem? How was it resolved? 

Answer: Sardar Patel sent Mr. Morarjibhai Desai to meet the farmers in Kaira. They resolved to organise a milk producers’ co-operative societies in each village, with their respective milk processing facilities. These co-operative societies would collect milk from member-farmers and sell it to the Government.

Question 5: Why did the Government of India set up a dairy factory? Who helped to set up the plant?

Answer: The Government of India set up a dairy factory to process surplus milk into products like milk powder and butter. To set up this plant, the Government of India took financial help from UNICEF and assistance from the Government of New Zealand.

Question 6: What was the ‘White Revolution’? Who was called the ‘Father of the White Revolution’? Why?

Answer: The ‘White Revolution’ was India’s largest rural employment programme and the world’s largest dairy development programme. Dr. Varghese Kurien was called the ‘Father of White Revolution’. He was dedicated to his lifelong dream – to empower Indian farmers through co-operatives.

Question 7: What made the farmers in Kaira district of Gujarat extremely poor?

Answer: During the off-season, the farmers in Kaira would make cream and ghee. Since milk and milk products are perishable, the farmers were compelled to sell the unsold products at a pittance to middlemen. Thus, making them extremely poor.

Question 8: How did the government give in to the demands of the farmers of Kaira?

Answer: When the government turned down the demands of the farmers of Kaira, the farmers went on a milk strike for 15 days. The Bombay Milk Scheme almost collapsed and the government gave in to their demands.

Question 9: What was the Bombay Milk Scheme?

Answer: In 1945, the Government of Bombay started the Bombay Milk Scheme. Polson Limited agreed to supply pasteurised milk from Anand, a district in Gujarat to Bombay regularly.

So, these were The Catalyst Questions & Answers.

error: Content is protected !!