The Girl On The Train Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Girl On The Train Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Echoing Green, The Way Through The Woods and Uncle Podger Hangs a Picture so, you can check these posts as well.

The Girl On The Train Questions & Answers

Question 1: Choose the correct option:

(a) What did the narrator like about the girl?

i. her voice
ii. her hair
iii. her eyes

(b) Where was the narrator travelling to?

i. Rampur
ii. Dehradun
iii. Saharanpur

(c) Who got into the compartment?

i. A young boy
ii. An old man
iii. A young girl

(d) What did the narrator see in his mind’s eye when he looked out of the window?

i. Telegraph poles
ii. Trees
iii. Houses

Question 2: Write True or False:

(a) A man gave detailed instructions to the girl as to how she should bear herself during the journey – False
(b) The girl was asked to avoid speaking to strangers – True
(c) The girl was sulking all the time – False
(d) The girl was travelling to Dehradun – False

Question 3: Who came to see off the girl at the station? What particular instructions did they give to her?

Answer: Her parents came to see off the girl at the station. They instructed her to where to keep her things, when not to lean out of windows and how to avoid speaking to strangers.

Question 4: What did the narrator want to prevent the girl from discovering?

Answer: The narrator wanted to prevent the girl from discovering his blindness.

Question 5: Why did the girl become startled on hearing the narrator’s voice?

Answer: The girl became startled on hearing the narrator’s voice because she was blind and couldn’t see him.

The Girl On The Train Questions & Answers

Question 6: Where was the girl going? Who was going to pick her up?

Answer: The girl was going to Saharanpur. Her aunt was going to pick her up.

Question 7: What was the description of Mussoorie given by the narrator to the girl?

Answer: According to the narrator’s description, in Mussoorie, the hills are covered with wild dahlias, the sun is delicious and at night, anyone can sit in front of a log fire.

Question 8: “But I heard you come in.” What did the narrator think after speaking this line and why?

Answer: The narrator was thinking if he would be able to prevent the girl from discovering that he was blind. He thought so because he wanted to hide his blindness.

Question 9: ‘………but the thought of laughter only made me feel troubled and lonely.’ Why do you think the narrator felt so?

Answer: The narrator thought so because he didn’t want to reveal his blindness. He was very aware of not making any mistake in order to hide his blindness. That is why he didn’t even think of laughter.

Question 10: What did the narrator mean when he said that, “it often happens that people with good eyesight fail to see what is right in front of them.”

Answer: In these lines, the narrator wanted to show that people who cannot see have to rely on their other senses. They notice much more than people with good eyesight because they are more focused.

Question 11: Read and answer the questions:

The Girl On The Train Questions & Answers

(a) Who said this and to whom?

Answer: The narrator said this to the girl.

(b) What was the speaker trying to remember?

Answer: The speaker was trying to remember his old memories when he was able to see.

(c) Which place is the speaker speaking about?

Answer: The speaker is speaking about Mussoorie located in Uttarakhand.

Question 12: Read and answer the questions:

Question

(a) What reassured the narrator?

Answer: The next question reassured the narrator.

(b) Why was the narrator asked to look out of window?

Answer: The narrator was asked by the girl to look out of window because she was blind and didn’t know about the narrator’s blindness.

(c) Why was the narrator worried?

Answer: The narrator was worried because he had made a mistake by asking the question.

Question 13: Read and answer the questions:

The Girl On The Train Questions & Answers

(a) Who is the speaker of these lines?

Answer: The man who entered the compartment is the speaker of these lines.

(b) Who is the speaker talking about?

Answer: The speaker is talking about the girl.

(c) Why according to the speaker, the eyes, though beautiful, were of no use?

Answer: According to the speaker, the eyes of the girl were of no use because she was blind.

So, these were The Girl On The Train Questions & Answers.