The Invention of Shoes Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Invention of Shoes Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Godfrey Gordon Gustavus Gore and The Dream Catcher so, you can check these posts as well.

The Invention of Shoes Questions & Answers

Question 1: What was king Hobu worried about?

Answer: King Hobu was worried about his feet getting dirty whenever he stepped on the ground. He wanted to get rid of the dust in his kingdom, so that his feet would remain clean.

Question 2: Did the entire world really get filled with dust? Why does the king say so?

Answer: The entire world did not get filled with dust. However, the king says this to show the amount of dust all the sweeping had brought about.

Question 3: How was the Earth saved?

Answer: The king and his men damaged the Earth by sweeping all the mud and then emptying the rivers and lakes. They even wanted to cover the entire kingdom with carpets and leather. But the tanner’s clever idea of making shoes for the royal feet saved the Earth.

Question 4: Describe how brooms were used to clean the dust in king Hobu’s kingdom and what was the result?

Answer: Seventeen lakh fifty thousand brooms were purchased for the dusting of the kingdom. But it created so much dust that everybody started coughing and choking. The king’s face was covered with dust and even the sun could not be seen because the air was filled with dust.

The Invention of Shoes Questions & Answers

Question 5: Write the character sketch of king Hobu and gobu Rai?

Answer: King Hobu is comical because he is fussy about getting his feet dirty. He sets the whole kingdom to find a solution to his problem. He is ungrateful because he wanted to punish the old tanner who was trying to solve his problem. He likes the shoes and feels happy as the shoes kept his feet warm and clean.

Gobu Rai was king’s minister. He pretended to be a clever man. He does not want to look foolish in front of others. He wants to take credit for the clever idea. He is selfish and cunning.

Question 6: Read the lines and answer the questions:

“I had the same idea myself. Someway or the other the fellow must have got hold of my idea.”

(a) Who says this? Do you think this is the truth?
Answer: Minister Gobu Rai says this. No, this is not true because he just wanted to show that he is a clever man.

(b) What do these lines make you think about the speaker?
Answer: These lines tell us that Gobu Rai is a clever man. He does not want to look foolish in front of others. He wants to take credit for the clever idea. This also tells us that he is selfish and cunning.

Question 7: What was the idea and whose idea was it?

Answer: It was old tanner’s idea to make shoes for the king.

Question 8: How was king Hobu’s problem solved with this idea?

Answer: King Hobu’s problem was solved when the old tanner made shoes for the king. He felt warm and comfortable after wearing the shoes.

So, these were The Invention of Shoes Questions & Answers.