The Little Boy Who Saved Holland Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Little Boy Who Saved Holland Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the Questions & Answers of Tess Buys A Miracle, King Shibi and the Two Birds and The Veggy Lion so, you can check these posts as well.

The Little Boy Who Saved Holland Questions & Answers

Word Galaxy

  • Mounds of earth – heaps of soil
  • Dyke – a wall built on the banks of river to prevent floods
  • Clambered – climbed with difficulty
  • Stealthy – secret

Question 1: Where did Hans want to go? Why?

Answer: Hans wanted to go to the other side of the dyke to see a poor blind man who lived there. He wanted to give him a portion of the delicious cake.

Question 2: What was Han’s father job? Why was this job very important?

Answer: Hans father’s job was to open and close the large gates at the entrances of the canals to control the flood of water. He had to close the gates carefully at night, else the water would soon overflow and flood the place. His Job was important because a moment’s neglect of his could cause destruction and death.

Question 3: For what reasons did Hans enjoy his walk along the dyke?

Answer: Hans enjoyed his walk along the dyke because its grassy banks grew beautiful wild flowers.

Question 4: Read the line and answer the questions:

‘Haarlem shall not be there while I am here’.

(a) Who is the speaker?

Answer: Hans is the speaker.

(b) Where is the speaker?

Answer: The speaker was on the path beside the dyke.

(c) What has happened?

Answer: There was a small hole in the dyke through which a tony stream of water was flowing.

The Little Boy Who Saved Holland Questions & Answers

Question 5: How did Hans discover the leak in the dyke?

Answer: As it was getting darker, Hans started walking hurriedly to his home when he heard the sound of trickling water. He looked up and saw a small hole in the dyke through which a tiny stream was flowing.

Question 6: How did Hans save his country?

Answer: Hans saved his country by stopping the leak with his little finger. If he has not done so his whole country could have been destructed.

Question 7: Describe the Hans misery as he spent the night trying to plug the leak in the dyke?

Answer: When Hans thrust his chubby little finger in the hole, the flow stopped. However, the night was falling rapidly, chilly vapors filled the air. The little boy began to tremble with cold and fear. He shouted but no one came. His tired finger began to become numb and soon his whole body started paining. In spite of pain, he sat there for the whole night.

Question 8: Read the line and answer the questions:

‘I am keeping the water from running out’.

(a) Who said this to whom?

Answer: Hans said this to the labourer.

(b) Were was the water running out from?

Answer: The water was running out from a small hole.

(c) Was the speaker successful in keeping the water from running out?

Answer: Yes, he was successful in keeping the water from running out.

Question 9: Write true or false:

(a) A great part of Holland lay higher than the level of the sea – False
(b) For a long time, Hollanders used mounds of earth to save their land from tides – True
(c) Ham’s father worked at the steel factory – False
(d) Hans was ten year old – False
(e) Hans always wanted to share what he had – True
(f) Hans tried to whistle but his teeth chattered with cold – True
(g) Hans picked up a bunch of red roses for his mother – False
(h) Hans saved the town of Haarlem a great part of Holland – True

So, these were The Little Boy Who Saved Holland Questions & Answers.