The Making Of The Earth Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Making Of The Earth Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Diverting History Of John Gilpin, At The Theatre and The Handpost so, you can check these posts as well.

The Making Of The Earth Questions & Answers

Word Galaxy

  • Satellite – any natural body in space moving around a larger body, especially a planet
  • Planet – any of the bodies in space that moves around a star (such as the sun) and is illuminated by it
  • Speck – tiny particle
  • Steamer – steamship
  • Whirling – moving quickly round and round
  • Probably – almost certainly
  • Astronomer – person who studies the sun, moon, stars, planets, etc.
  • Condensed – changed from gas to a liquid

Question 1: What is a planet? Name eight planets of the sun.

Answer: A planet is a heavenly body which revolves round the sun. The eight planets are: Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune.

Question 2: What is a satellite? Why is the moon called the satellite of the earth?

Answer: A satellite is a heavenly body which revolves round the planet. The moon is called the satellite of the earth because it revolves around it.

Question 3: What is the difference between a star and a planet?

Answer: A star twinkles whereas planet does not because it does not have its own light.

Question 4: Is the sun a star or a planet? Why?

Answer: The sun is a star because it has its own light and so it shines.

Question 5: Why do planets look bigger than the stars?

Answer: Planets look bigger than the stars because they are nearer to us than the stars. Stars are far away from us.

Question 6: What makes the planets shine?

Answer: The planets shine because of the reflected light of the sun.

Question 7: What is meant by Solar System?

Answer: The sun along with its eight planets and their satellites is known as the Solar System.

Question 8: The earth moves round the sun for the same reason that the moon moves round the earth. What is the reason?

Answer: The earth moves round the sun due to the gravitational pull of the sun and the moon moves round the earth because of the gravitational pull of the Earth.

Question 9: How did the moon cool down more quickly than the earth?

Answer: As the moon is a small part of the earth and is much smaller than the earth so it cooled down more quickly than the earth.

Question 10: What is it that keeps the planets moving round the sun?

Answer: It is the gravitational pull of the sun that keeps the planets moving round the sun.

Question 11: How did living things appear on the surface of the earth?

Answer: As the earth became cooler and so did the oceans; it became possible for living things to exist on the Earth’s surface and also in the water.

Question 12: How were the oceans formed?

Answer: When the Earth cooled, all the water vapours in the air condensed into water and rained heavily, this water filled the great hollows in the Earth. Thus, great oceans were formed.

Question 13: How can you say that earth is a unique planet?

Answer: Earth is a unique planet as it supports life on it because it has life supporting factors such as water in the liquid form, moderate temperature and air with a good percentage of oxygen which makes the existence of living things possible on it.

So, these were The Making Of The Earth Questions & Answers.