The Swiss Family Robinson – Return To The Wreck Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Swiss Family Robinson – Return To The Wreck Questions & Answers.

The Swiss Family Robinson is a novel written by Swiss Pastor, Johan David Wyss. It aims at teaching people values like determination, self-reliance, co-operation, love for your family and prudent use of resources.  I have also shared the questions and answers of The Swiss Family Robinson – Night Fright and Landing on the Deserted Island so, you can check these posts as well.

The Swiss Family Robinson – Return To The Wreck Questions & Answers

Question 1: Before going back to the wreck, what did the father construct to give him peace of mind?

Answer: To give him peace of mind before going back to the wreck, the father took a pole and tied a piece of white cloth to one end of it. He drove it into the ground in a place where it would be visible from the ship. The mother could use it as a distress signal by taking it down and firing gun three times in case of danger.

Question 2: What did they carry with them? Why?

Answer: They took nothing with but the guns, some powder and a shot; because they knew that they would find provisions on board.

Question 3: Why was it necessary to bring the livestock from the ship?

Answer: It was necessary to bring the livestock as there was a risk of losing them to the heavy sea.

Question 4: What was the first thing they did on reaching the ship?

Answer: The first thing that Fritz did was to go up onto the main deck and he found all the animals they had left on board assembled. They threw away the spoiled food and refilled their supply of water.

The Swiss Family Robinson – Return To The Wreck Questions & Answers

Question 5: What was the first job that Fritz suggested?

Answer: He suggested that they should construct a sail for the boat.

Question 6: Why did this suggestion surprise narrator?

Answer: The suggestion surprised him as he knew there were more urgent tasks to be done.

Question 7: Why did Fritz suggest putting up a sail?

Answer: He explained how the task of rowing was a burden to both. Also there was a strong breeze and while returning the current would be in the opposite direction and wouldn’t be of much help.

Question 8: What things did they gather from the ship? 

Answer: They gathered nails, pieces of cloth, different kinds of utensils, sacks of maize, of wheat, other grain, and some potatoes, a barrel of sulphur and rope.

Question 9: Why were the first and last tubes reserved for Fritz and the narrator?

Answer: The first and last tubs were reserved for Fritz and the narrator as their cargo was so large that all the other tubs were filled up to the brim.

Question 10: How did Fritz and his father get the livestock back to the island?

Answer: The cargo belonging to the narrator and Fritz was so large that all the tubs were filled to the brim. The first and the last tubs were reserved for them to sit in and row the boat. It was impossible to fit the livestock into any of the tubs. So, they come up with an idea. They decided to tie swimming belts with corks and empty barrels and tins around the body of each animal and throw them into the water. They hoped that the animals would then swim like fish and thus they could tow them behind them. To execute the plan, they fixed empty tins on one of the lambs and threw it into the sea. It sank at first but soon reappeared. Soon, they prepared all the animals alike and towed them to the island.

So, these were The Swiss Family Robinson – Return To The Wreck Questions & Answers.