The Wind And The Moon Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Wind And The Moon Questions & Answers.

This poem is written by George Macdonald. In my previous posts, I have also shared the questions and answers of The Banyan Tree, Meeting Cezanne and Dust of Snow so, you can check these posts as well.

The Wind And The Moon Questions & Answers

Word-Galaxy

  • Slumbered – slept soundly
  • Grim – seriously
  • Blair – make an unpleasant, loud noise
  • Knocked off her edge – took away any advantage she had over the wind
  • Revels – lively, noisy enjoyment
  • To blow her to snuff – to blow her to a powder

Question 1: Why is the wind angry with the moon? What is he threatening to do?

Answer: The Wind is angry with the Moon because he (wind) thinks that she (Moon) is always keeping a watch on him. He is threatening to blow her out of the sky.

Question 2: The wind he took to his revels once more; what did the wind go on to do to express his glee? Did this feeling last long? Why or why not?

Answer: In order to express his glee, the Wind blew violently all across the world, making loud, shrill and harsh noises while doing so. But this feeling of glee did not last as the Moon slowly reappeared in the sky.

Question 3: Even though the wind tries to blow away the moon she keeps reappearing this is because:
a) she is trying to irritate the wind.
b) she is trying to challenge the wind by proving that she is more powerful.
c) she is indifferent to the wind and appears and disappears as she pleases.

Answer: She is indifferent to the wind and appears and disappears as she pleases.

Question 4: “What a marvel of power am I” In this stanza why does the wind think so highly of himself? What did you think of the wind when you read this stanza?

Answer: In this stanza, the Wind thinks so highly of himself because he believes that he himself blew the Moon out of the sky and then back in, using the power of his breath. These thoughts make us feel that the Wind is overconfident of his abilities and is conceited.

Question 5: We know that the wind finds it difficult to blow out the moon and suffers physically in doing so. Find the words or phrases that show this.

Answer: But in vain was the pain of his bursting brain.

The Wind And The Moon Questions & Answers

Question 6: Find the similes in the poem. Who has been compared to what? What do the similes make you think about the things that are being compared?

Answer: Like a ghost in a chair; here the Moon is being compared to a ghost sitting in a chair because she is white and glows in the dark.
Like a merry-mad clown; here the Wind is being compared to a clown because he is blowing wildly all around in an overjoyed manner, not realising that he is making a laughing stock of himself.

Question 7: Why is the moon unaware of what the wind is trying to do? If you were the moon and you knew what the wind was up to, how would you feel about his behaviour? What would you do?

Answer: The Moon is unaware of what the Wind has been trying to do because she is somewhere high up above in space, above the earth’s atmosphere where the Wind cannot even reach her.

Question 8: In this poem the wind and the moon has been personified. How has the writer used personification to tell us about:

i. The physical characteristics of the wind and the moon.

Answer: Physical Characteristics: The poet has personified the Moon as a beautiful noble queen who looks upon the sky with one white eye.
The Wind has been personified as a mighty creature with large cheeks and a brain that is bursting with anger.

ii. The personalities of the wind and the moon.

Answer: The Moon is personified as a calm, quiet, dignified queen whose dignity and poise span the sky.
The Wind is shown as a selfish, ill-tempered proud person, whose presence makes no difference to the stately queen that is the Moon.

Question 9: Do you agree that the poet’s use of personification makes the poem funny? Why or why not?

Answer: We agree that the poet’s use of personification makes the poem funny as we start considering the wind and the moon as two human beings interacting with each other.

So, these were The Wind And The Moon Questions & Answers.