Theseus and the Minotaur – 1 Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Theseus and the Minotaur – 1 Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Robin Hood and John Little, Pianist Matan and Mowgli and the Bandar Log so, you can check these posts as well.

Theseus and the Minotaur – 1 Questions & Answers

Word Galaxy

  • Maiden – unmarried young woman
  • Bandit – robber
  • Heir – a person who has legal right to get property of parents
  • Command – give order
  • Determine – firmly decide

Question 1: Whom did Aegeus meet one day?

Answer: Aegeus met Aethra one day in a faraway countryside of the kingdom.

Question 2: Why did Aethra like Aegeus?

Answer: Aethra liked Aegeus because he was as brave as a lion and was also intelligent.

Question 3: Who was Theseus?

Answer: Theseus was a son of Aegeus and Aethra.

Question 4: Why could Aegeus not stay with Aethra for long?

Answer: Aegeus could not stay with Aethra for long because he was called to Athens by his father.

Question 5: What did Aegeus do before leaving for Athens? What did he say to Aethra?

Answer: Before leaving for Athens, Aegeus took Aethra to a nearby hilltop. There, he dug a pit, buried his sword and sandals and covered that pit with a huge boulder.
He said to Aethra that when their son would be able to move this rock, she would send him to Aegeus with the items buried so that Aegeus would recognize him and then, he would become Aegeus’ heir.

Theseus and the Minotaur – 1 Questions & Answers

Question 6: What would Aethra do every year after her son’s twelfth birthday?

Answer: Aethra would take her son to the pit on the hilltop every year for moving the stone from the pit.

Question 7: What kind of man was Theseus when he was eighteen years old?

Answer: Theseus was strong, wise and young man when he was eighteen years old.

Question 8: Was Theseus able to move that rock? If yes, how did he manage to do that?

Answer: Theseus was able to move that rock on his eighteenth birthday. By this time, he had acquired a great deal of wisdom and had learnt many arts. He managed to roll away the rock with the help of a strong stick.

Question 9: What dangers did Theseus face on his way to Athens?

Answer: Theseus faced dense forests full of wild animals and robbers on his way to Athens.

Question 10: What was Aegeus’ reaction on seeing Theseus?

Answer: When Aegeus saw his sword and sandals with Theseus, he immediately recognized him that he was his son. He got up from his throne and ran to embrace Theseus.

Theseus and the Minotaur – 1 Questions & Answers

Question 11: Why were the people of Athens weeping and wailing?

Answer: In a fierce battle between Athens and Crete, Athens was defeated. King Minos, the ruler of Crete kept a condition to give Athens peace. He wanted seven maidens and seven young men to be sent from Athens to Crete every year. Again, the day came to send that yearly gift to King Minos so, the people were weeping and wailing.

Question 12: Who had defeated Athens?

Answer: Crete had defeated Athens.

Question 13: What did the ruler of Crete demand from Athens?

Answer: He demanded from Athens a yearly gift of seven maidens and seven young men.

Question 14: What was the fate of seven maidens and young men who were sent to Crete every year?

Answer: King Minos had a terrible monster calledMinotaur. He was a fierce and wicked beast, half bull and half man. Every year, he used to eat these seven maidens and young men.

Question 15: Who went as a seventh young man to King Minos?

Answer: Theseus went as a seventh young man to King Minos.

Question 16: Fill in the blanks:

(a) Soon, they were married and a son was born to them.
(b) There, she would ask her son to move the stone from the pit.
(c) He had learnt many arts and acquired a great deal of wisdom.
(d) The news of his brave deeds soon reached the city ahead of him.
(e) Theseus ran to his father to find out the cause of the trouble.
(f) But Theseus was determined to go.

Theseus and the Minotaur – 1 Questions & Answers

Question 17: Arrange the following events of the story in the correct order.

Answer:

…d…But Aegeus wanted to go to Crete to kill Minotaur.
…c…The King of Greece Pittheus wanted to make his son Aegeus the ruler of Greece.
…a…Long ago, Athens in Greece, was ruled by a King named Pittheus.
…e…Aegeus tried to stop his son from going. But Theseus was determined to go.
…b…He had a son by the name of Aegeus.

Question 18: Who said to whom?

(a) “When you manage to move that stone, I will tell you.”

Answer: Aethra to Theseus.

(b) “My father is the king of Athens.”

Answer: Theseus to Aethra.

(c) “The throne is yours. You are my heir.”

Answer: Aegeus to Theseus.

(d) “What happens to these men and maidens we send?”

Answer: Theseus to Aegeus.

(e) “Father, I shall be the seventh young man.”

Answer: Theseus to Aegeus.

So, these were Theseus and the Minotaur – 1 Questions & Answers.