Timelines Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Timelines Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the Questions & Answers of Force, Work and Energy, Movements Of The Earth and Animal Reproduction so, you can check these posts as well.

Timelines Questions & Answers

Question 1: Fill in the blanks:

(a) History is the study of past events.
(b) 365 days make one year.
(c) A timeline is a representation of events over a period of time.
(d) The time after the birth of Jesus is known as AD (meaning ‘Anno Domini’).
(e) In AD, the years are counted forward.
(f) BCE stands for Before Christian Era/Before Common Era.
(g) India got Independence in 1947 after the birth of Christ.

Question 2: Choose the correct option:

(a) …………… is the study of past events.

i. Number line
ii. Timeline
iii. History
iv. Circa

(b) What does the timeline look like?

i. Number line
ii. Diagonal line
iii. Alphabetical line
iv. Symbolic line

(c) ‘Circa’ in Latin means………….

i. Confirm
ii. Approximately
iii. Definite
iv. Tentative

(d) Alexander attacked India in………….

i. 326 BCE
ii. 468 BCE
iii. 1630 CE
iv. 1786 CE

(e) The timeline indicating AD may show…..

i. 1 AD
ii. 1 BC
iii. 2019 BC
iv. 2019 AD

(f) The………….looks like a ‘number line’.

i. Circa
ii. Timeline
iii. Geometrical design
iv. History

(g) Chhatrapati Shivaji Maharaj was born in………….

i. 1630 CE
ii. 326 BCE
iii. 1786 BCE
iv. 468 BCE

Question 3: State whether true or false.

(a) The time before the birth of Jesus Christ is called AD False
(b) In AD the years are counted backwards False
(c) A decade means 10 months False
(d) Ten years make one century – False
(e) All the events are arranged in a chronological order on a timeline – True
(f) On a timeline, the year 1 AD follows the year 1 BC True
(g) ‘0’ year exist on a timeline False

Timelines Questions & Answers

Question 4: What do historians study?

Answer: Historians study history or the past.

Question 5: What is a timeline?

Answer: A timeline is a representation of events over a period of time.

Question 6: Why do historians use timelines?

Answer: Historians use timelines to display different events.

Question 7: How does a timeline help us to understand history?

Answer: A timeline helps us to understand history by telling the time between two events.

Question 8: What is on the timeline besides the events?

Answer: Besides the events, timelines shows the years marked on it.

Question 9: Why do people use timelines even if they do not study history?

Answer: People use timelines to keep a track of important dates in their lives, even if they are not studying history.

Question 10: Answer the following:

(a) What does CE stand for?

Answer: CE stands for Christian Era or Common Era.

(b) What does BC stands for?

Answer: The time before the birth of Jesus Christ is called BC meaning Before Christ. Nowadays we also use the term BCE in the place of BC which means Before Christian Era/Before Common Era.

(c) What is the full form of AD?

Answer: Anno Domini.

Question 11: Why are timelines important?

Answer: Timelines are important because:
i) All the events are arranged in a chronological order on a timeline.
ii) It also helps us to understand time lapses between events.

So, these were Timelines Questions & Answers.

Leave a comment