Turning Your Sorrows Into Joy Questions & Answers

Turning Your Sorrows Into Joy Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Turning Your Sorrows Into Joy Questions & Answers.

 I have already shared The Merchant Of Venice Questions & Answers and The Beggar Maid Questions & Answers so, make sure to check these posts as well.

Turning Your Sorrows Into Joy Questions & Answers

Question 1: What for the people of Bhilwara district eagerly waiting?

Answer: The people of Bhilwara district were waiting eagerly to hear yet another life-transforming story from ‘Badi Dayee’.

Question 2: What was Badi Dayee’s aim in telling stories to the villagers?

Answer: Badi Dayee’s aim in telling stories to the villagers was to encourage them to fight their battle of life and to reinforce the need for hard work.

Web Hosting

Question 3: How did Helen almost lose her life?

Answer: When Helen was a year and a half, she became so sick that she almost lost her life. This ailment deprived her of her hearing and her sight.

Question 4: Why did Helen’s parents hire a teacher?

Answer: Helen had fallen sick before she had learnt to talk. That is why she was unable to tell her parents what she wanted or what she was thinking about. Her parents made a lot of effort to teach things but it seemed an almost impossible task so, they hired a teacher, Anne Sullivan in order to teach Helen to understand things.

Question 5: How did the teacher help Helen in recognizing the objects?

Answer: Helen’s teacher encouraged Helen to touch and feel the objects around her so that she could differentiate them on the basis of their shape and size. 

Question 6: Who was responsible for making Helen’s life productive?

Answer: Her teacher, Anne Sullivan, was responsible for making Helen’s life productive.

Turning Your Sorrows Into Joy Questions & Answers

Question 7: What was the first word that Helen understood which Anne was spelling in her hand?

Answer: W-A-T-E-R the first word that Helen understood which Anne was spelling in her hand.

Question 8: Which was Helen’s favourite book? What did she learn from the book?

Answer: The Bible was Helen’s favorite book. She learnt about Jesus from the book.

Question 9: The teacher helped Helen rise from her fall. Is it true? How?

Answer: Before Anne Sullivan came to teach young Helen, she was always falling and tripping over things and getting angry with everyone. Anne Sullivan was able to make Helen comprehend and differentiate.

Question 10: What special letters did Helen learn to read?

Answer: Helen learnt to read Braille.

Question 11: What all did Helen achieve in her lifetime despite her imperfections?

Answer: Helen was able to read books in Braille. She attended college and was the first blind person to acquire a bachelor’s degree in Arts. She travelled widely and wrote many books.

Question 12: Why was Helen’s life not wasted?

Answer: Helen’s life was not wasted as she had learnt to overcome her imperfections and lead a happy and productive life. She travelled widely and wrote many books. Even today the world remembers her as Helen Keller.

Turning Your Sorrows Into Joy Questions & Answers

Question 13: Did the story of Helen Keller touch the life of the villagers? Support your answer with lines from the text.

Answer: The villagers eagerly waited for Badi Dayee’s stories. Badi Dayee saw the wet dazzling eyes of her audience who felt the strength and determination of young Helen. When she finished the story, she could see the spark of a new beginning on the faces of her audience.

Question 14: Fill in the blanks:

(a) One of Helen’s favourite books was The Bible.

(b) When Helen was seven years old, her parents hired a new teacher.

(c) Badi Dayee walked towards the old banyan tree to tell the stories.

(d) Helen read books that has special characters called Braille.

(e) For the past twenty years Badi Dayee had been telling stories.

Question 15: Whether the following are True or False:

(a) Anne Sullivan did not want to teach Helen – False

(b) Helen was a very slow learner – True

(c) Helen was blind and deaf when she was born – False

(d) Anne believed that Helen must first learn to obey – True

(e) Anne and Helen became famous all over the world – True

So, these were Turning Your Sorrows Into Joy Questions & Answers.

Leave a comment

You cannot copy content of this page