A Different Kind of School Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A Different Kind of School Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Whatif, Who Did Patrick’s Homework and Little Girls Wiser Than Men so, you can check these posts as well.

A Different Kind of School Questions & Answers

Question 1: Read the summary and strike out the incorrect words.

Miss Beam’s teaching methods were very difficult/simple. She said that special/ordinary days are very important part of her system/class. The students/teachers are able to appreciate favours/misfortunes because they are made to share/shun misfortune. Each term/day every child has two/one blind day/days, one lame day, one injured day and one/two dumb day/days. During the blind/dumb day, their ears/eyes are bandaged tightly, so that they are not able to see/hear anything.

Question 2: Why are children’s eyes bandaged overnight before their blind day?

Answer:

i. so that they get used to it
ii. so that they don’t cheat
iii. so that they wake up blind and start their day as a blind person

Question 3: Here are some statements. Match them with the person they are about.

Column AColumn B
i. He went to see the school run by Miss Beam and liked it.a. Peter
ii. She runs a different kind of school.b. The narrator
iii. She is the Head Girl of the schoolc. Miss Beam
iv. He is an old man tying up roses.d. Millie
Answer: i-b, ii-c, iii-d, iv-a

Question 4: “Those that have been blind already are the best helpers.” Why does the girl say this?

Answer: The girl says this as the students that have already played the blind day are well acquainted with the challenges of being a blind. Hence, they are more careful and thoughtful.

Question 5: Describe Miss Beam. Which quality did you like in her?

Answer: Miss Beam was middle aged, full of authority, yet kind and understanding. Her hair was beginning to turn grey and had an appearance that was a comforting to a homesick child. I like her being kind and understanding.

A Different Kind of School Questions & Answers

Question 6: What were the two important things that the narrator learnt as he left ‘a different kind of school’?

Answer: The narrator learnt that –
i. He was ten times more thoughtful than he ever thought he could be.
ii. He realised that if he had to describe people and things to someone else, it would be more interesting.

Question 7: If you were a student of Miss Beam’s school, which day would you have found the most difficult? Why?

Answer: If I were a student of Miss Beam’s school, it would have been the blind day that would have been the most difficult, as there is just darkness. There’s always fear of getting hurt. One has to be alert and cautious every time.

Question 8: Why do you think the narrator names the school as ‘a different kind of school’?

Answer: The narrator names the school as ‘a different kind of school’ as no other school teaches, thoughtfulness, kindness to others and being responsible citizens the way, they teach in Miss Beam’s school.

Question 9: Read the following statement and answer the questions that follow.
“I see some very beautiful grounds,”

(a) Who said these words and to whom?

Answer: The narrator said these words to Miss Beam.

(b) Where did the speaker see the grounds?

Answer: The narrator saw the grounds in the premises of the school.

(c) Did the speaker see something else? If yes, what was it?

Answer: Yes, he saw lot of jolly (happy) children, at the same time he also saw not so healthy and active looking children too.

(d) What happened next?

Answer: When the narrator told Miss Beam, about the children with disabilities, she laughed and described that these children are not actually with disability. This is a very important part of her school’s system.

Question 10: Why do you think the narrator was sorry when he finally had to leave?

Answer: The narrator was sorry when he finally had to leave because I think, he wanted to spend more time in the school. He wanted to experience how the children, appreciate, understand and share the misfortune on their special days.

So, these were A Different Kind of School Questions & Answers.