A Spark Neglected Burns the House Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A Spark Neglected Burns the House Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Tempest, After Blenheim and An Angel in Disguise so, you can check these posts as well.

A Spark Neglected Burns the House Questions & Answers

Question 1: Answer the following questions in one word or sentence:

(a) Where did Ivan live?

Answer: Russia

(b) What did Ivan’s daughter-in-law go the Gabriel’s house to look for?

Answer: Egg

(c) Who accused Gabriel at a wedding in the village?

Answer: Ivan’s daughter-in-law.

(d) Who was the unearning member in the family?

Answer: Ivan’s old father

(e) Could the judge persuade Ivan and Gabriel to make peace?

Answer: No

(f) Who took the case to the High Court?

Answer: Ivan

(g) In this story, who accused the other by saying – you are starving your father-in-law?

Answer: Gabriel’s mother

Question 2: What was it that prevented the family from living on happily and comfortably?

Answer: The quarrel between Ivan’s family and Gabriel’s family prevented them from living on happily and comfortably.

Question 3: How did the quarrel between Ivan’s daughter-in-law and Gabriel’s mother begin?

Answer: Ivan’s daughter-in-law went to Gabriel’s house looking for the egg her hen had laid there. There she had a confrontation with Gabriel’s mother and the quarrel began.

A Spark Neglected Burns the House Questions & Answers

Question 4: What did Gabriel do with the handful of hair torn from his beard?

Answer: Gabriel wrapped the hair torn from his beard in a piece of paper and went to the court.

Question 5: What was Ivan’s complaint in the court?

Answer: Ivan’s complaint in the court was that Gabriel’s son had torn his shirt and pulled off his buttons.

Question 6: What did Ivan’s old father try to do?

Answer: Ivan’s old father tried to persuade his son to make peace with his neighbour.

Question 7: What did Judges feel about Ivan and Gabriel?

Answer: The Judges got disgusted with both of them.

Question 8: How did the magistrate decide the case that was brought against Gabriel?

Answer: The case that was brought against Gabriel was dismissed by the Judge as the woman showed no signs of injury.

Question 9: What did Ivan do to get a favourable judgement in the court?

Answer: Ivan bribed the clerk and the officers in the court to get a favourable judgement.

Question 10: How was Gabriel punished?

Answer: Gabriel was condemned to be beaten publicly.

Question 11: What did Gabriel threaten to do Ivan?

Answer: Gabriel threatened Ivan to burn something of Ivan.

Question 12: What did the Judge try to do? What was the result?

Answer: The Judge tried to make peace between Ivan and Gabriel but in vain.

A Spark Neglected Burns the House Questions & Answers – Part 2

Question 13: Answer the following questions in one word or sentence:

(a) What was Gabriel sentenced for?

Answer: Hitting a woman.

(b) What made Ivan blind?

Answer: Hatred

(c) What was the name of Ivan’s son?

Answer: Tsar

(d) Who overheard Gabriel cursing at someone?

Answer: Ivan

(e) The thatch of the cattle shed was on fire. In the light whose figure was clearly visible?

Answer: Gabriel’s

(f) What did Ivan see while overtaking Gabriel?

Answer: Gabriel’s coat

(g) Whose father was in the death bed?

Answer: Ivan’s

(h) Hide another man’s sin and God will forgive you two of yours. Who gave this statement?

Answer: Ivan’s father

Question 14: What did the old man say to Ivan when Ivan told him about the sentence passed on Gabriel?

Answer: Ivan’s father told him that it was a sad business and that Ivan was doing wrong.

Question 15: Why did the old man say that Ivan was not able to see the truth?

Answer: Ivan’s father had said this because hatred had made Ivan blind. He was unable to see the truth.

Question 16: Was Ivan better or worse as a result of the quarrels?

Answer: Ivan was worse than before as a result of the quarrels.

Question 17: What did the old man ask Ivan to do without delay?

Answer: The old man asked Ivan to stop quarrelling and make peace with Gabriel without delay.

Question 18: What was the fear in Ivan’s mind when he walked along the fence?

Answer: Ivan feared that Gabriel would come, set fire to the thatch and be off.

A Spark Neglected Burns the House Questions & Answers

Question 19: What did Ivan try to do when he saw Gabriel setting fire to the cattle shed?

Answer: Ivan tried to seize Gabriel when he saw him setting fire to the cattle shed.

Question 20: When did Ivan begin to feel sorry for not putting out the fire first?

Answer: Ivan began to feel sorry for not putting out the fire first when he saw his own house on fire.

Question 21: What was the advice of the dying old man?

Answer: The dying old man advised Ivan not to reveal the name of the person who started the fire. He said,” Hide another man’s sin and God will forgive you two of yours.”

Question 22: There was a change in Ivan after his death. What was it?

Answer: After his father’s death, Ivan changed completely. If anyone did him an injury, he no longer tried to take revenge but tried to set matters right. Ivan worked hard and became prosperous again.

So, these were A Spark Neglected Burns the House Questions & Answers.