A Thousand Gold Coins Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A Thousand Gold Coins Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of The King’s Breakfast, How The Sea Became Salty and Today I Wrote This Poem so, you can check these posts as well.

A Thousand Gold Coins Questions & Answers

Question 1: What was the test that Akbar announced to his subjects?

Answer: Akbar announced to his subjects that anyone who could spend an entire night in the cold waters of the Yamuna immersed up to their waist would be rewarded with a thousand gold coins.

Question 2: Who agreed to take up Akbar’s challenge and why?

Answer: A poor washerman agreed to take up Akbar’s challenge in the hope that he would not have to worry about money for the rest of the life.

Question 3: How long did the man stay in the river?

Answer: The man spent a whole night standing in the icy waters of the Yamuna.

Question 4: What reason did Akbar give for not giving the man his reward?

Answer: When asked about how he managed the heat, the fisherman said that he imagined the warmth of a light that was burning far away, on the other bank of the Yamuna. According to Akbar, the light gave the man all the warmth he needed. Akbar felt the man had cheated him and so he did not give him any money.

Question 5: Did the washerman finally get his reward? How?

Answer: The washerman finally got his reward because of Birbal. He showed to the emperor that just as food cannot be cooked far above the heat of the fire, a small light on the opposite bank of the Yamuna could not have given the washerman enough warmth to help him survive on a cold night.

Question 6: Read and answer the questions:

‘He deserves a chance, Jahapanah’.

(a) Who said these words?

Answer: Birbal said this to Akbar.

(b) Who is ‘he’?

Answer: ‘He’ is the washerman.

(c) What is the chance being discussed here?

Answer: The chance being discussed is the test Akbar had announced – that anyone who is able to spend an entire night immersed up to the waist in the icy waters of Yamuna would be rewarded with thousand gold coins.

Question 7: Read and answer the questions:

“I realize now how unfair I have been.”

(a) Who said these words and to whom?

Answer: Akbar said these lines to the Birbal.

(b) Why had the speaker been unfair?

Answer: Akbar was unfair because he sent the poor washer man away without any reward after all the pain he endured standing in the icy waters of Yamuna for the whole night.

(c) How did the speaker rectify his mistake?

Answer: The speaker rectified his mistake by giving him double the reward announced.

So, these were A Thousand Gold Coins Questions & Answers.