All The World’s Stage Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share All The World’s Stage Questions & Answers.

This poem is written by William Shakespeare. In my previous posts, I have shared the questions and answers of A Night To Forget and Darjeeling so, you can check these posts as well.

All The World’s Stage Questions & Answers

Word Galaxy

  • Bearded – brave
  • Bubble reputation – an image that is very short-lived just like a buuble
  • Capon – a hen usually fed a lot for meat
  • Infant – a young child
  • Oath – promise
  • Mewling – crying of a baby
  • Oblivion – lack of awareness
  • Pantaloons – here, an old man who is weak physically and mentally
  • Puking – vomiting
  • Sans – without
  • Pouch on side – here, skin that sags due to loose muscles
  • Satchel – school bag
  • Second childishness – ignorant state of a child
  • Whining – complaining sound

Question 1: What is the world compared to?

Answer: The world is compared to a stage of a theatre.

Question 2: What is the first stage of a human’s life?

Answer: The first stage of a human’s life is an infant who is wholly dependent on his mother or nurse.

Question 3: Describe the second stage of life as elaborated by Shakespeare.

Answer: The second stage is a crying schoolboy, who slings his bag over his shoulder and slowly moves like a snail to school. He is reluctant to go to school.

Question 4: What do ‘exits’ and ‘entrances’ refer to?

Answer: ‘Exits’ and ‘entrances’ refer to birth and death respectively.

Question 5: How does a man play a lover’s role?

Answer: The lover is busy composing ballads for his beloved and yearns for her attention.

Question 6: When does a man become a judge? How?

Answer: When a man grows older, he becomes a judge with maturity and wisdom.

Question 7: Which stage of man’s life is associated with the shrunk shank?

Answer: In the sixth stage, a thin old man is associated with the shrunk shank.

All The World’s Stage Questions & Answers

Question 8: Why does the poet compare the school boy to a snail?

Answer: The poet compare the school boy to a snail because a snail moves very slowly. The school boy, too, is not willing to go to school so, he walks slowly like a snail.

Question 9: How does the soldier play his part on the stage of the world?

Answer: The soldier is full of strange oaths. He is very sensitive on the point of honour. He is quick and hasty in quarrel. He is always ready to sacrifice his life at the mouth of the cannon to achieve short living fame.

Question 10: How does the justice act out his part on the stage of the world?

Answer: A judge is well-fed, sleek person. His belly is full with male chicken. He has serious looking eyes and well-shaped beard. He plays his part successfully by using wise maxims and other examples.

Question 11: Why does the poet call man’s last age as “second childishness and mere oblivion?”

Answer: The poet calls man’s last age as “second childishness and mere oblivion” because during this age, the person becomes old and forgetful. He loses all his senses and other powers. In his moods and activities too, he becomes like a child. It is an age of utter forgetfulness like a child.

Question 12: Why is reputation like a bubble?

Answer: Reputation is just like a bubble because it is very delicate and can burst any time means reputation is uncertain and keeps changing according to the situations and circumstances. It is short lived as bubble is.

All The World’s Stage Questions & Answers

Question 13: What is the major difference noticed in the 5th and 6th stage of life?

Answer: The main difference is that in the 5th stage of human life, man becomes a justice. He is fat like a chicken and flesh is bulging out of his waist. His beard is of a formal cut. He is full of wise sayings and examples of modern life. In the 6th stage, he is weak, thin old man. He looks funny in his loose clothes. His manly voice turned into treble voice.

Question 14: Match the columns:

Column AColumn B
a. Charactersi. Story of Life
b. Dialoguesii. Conversation
c. Stageiii. Birth
d. Exitiv. Roles played by human beings
e. Scriptv. Life
f. Entryvi. Death
Answer: a-iv, b-ii, c-v, d-vi, e-i, f-iii

Question 15: Write the central idea of the poem.

Answer: The theme or central idea of the poem is the cycle of life. The poet addresses the world ‘a stage’ where everyone has been assigned to play a special role. The birth is entrance and death is exit for everyone. The poet has divided the life into seven stages; each has its own varied qualities and features. It tells how one starts out as an infant when it is helpless, without understanding and ends up the same way, without being aware of what is happening with him or her. It is an extremely knowledgeable poem about life and its stages.

Question 16: Which two stages of man described by the poet sound humorous? Why?

Answer: According to me, the second stage of man seems to be funny because in this stage he is a schoolboy and he doesn’t want to go to school, so walks like a snail.

The other stage is 6th stage in which he becomes old and his youth has been lost. He becomes thin and his skin hangs around loose. His manly voice turned into treble voice and is made fun by people.

Question 17: The poem is metaphorical. Pick out the comparisons from the poem.

(a) Actors – players
(b) World – stage
(c) School boy – snail
(d) Birth and death – entrance and exit
(e) The lover’s sigh – furnace
(f) Spotted leopard – bearded soldier
(g) Last stage – last scene

Question 18: Identify the figure of speech in the following lines:

(a) Creeping like snail.

Answer: Simile

(b) Mewling and puking in the nurse’s arm.

Answer: Onomatopoeia

(c) They have their exits and their entrances.

Answer: Alliteration

(d) All the world’s a stage.

Answer: Metaphor

So, these were All The World’s Stage Questions & Answers.

Leave a comment