Be The Best of Whatever You Are Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Be The Best of Whatever You Are Questions & Answers.

This poem is written by Douglas Malloch. In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Art of Weaving, A Fairy Song and The Brave Little Bowman so, make sure to check these posts as well.

Be The Best of Whatever You Are Questions & Answers

Word Galaxy

  • Scrub – bush
  • Rill – streamlet
  • Muskie – a species of fish found in North America (big in size)
  • Bass – shared by many species of fish
  • Crew – staff

Question 1: Choose the correct option:

(a) If you can’t be a pine tree, be a __________

i. rill
ii. hill
iii. scrub

(b) If you can’t be a tree, be a __________

i. bush
ii. branch
iii. flower

(c) If you can’t be the __________, be the crew.

i. leader
ii. officer
iii. captain

(d) What is less important?

i. no job
ii. all the jobs
iii. only some jobs

(e) The poet wants us to be the _______ of whatever job/work we do.

i. hardworking
ii. honest
iii. best

Question 2: What kind of a scrub one must be, if one can’t be a pine tree?

Answer: One must be the best little scrub by the side of the rill.

Question 3: What does the poet suggest to become if we can’t be the Sun?

Answer: The poet suggests to become a star if we can’t be the sun.

Question 4: How does the poet want us to be in our work?

Answer: The poet wants us to be the best in our jobs.

Question 5: Which job is great according to the poet’s opinion?

Answer: According to the poet, all jobs are great.

Question 6: What is the central idea of the poem?

Answer: The central idea of the poem is that we should not feel sad about what we can’t become or achieve. We should do our best in the work what we are doing. The poet believes that great people don’t do great things but they do normal things in a great way.

Question 7: Read and answer the questions:

It isn’t by size that you win or you fail
Be the best of whatever you are!

(a) What does ‘size’ mean here?

Answer: ‘Size’ here means the dimensions of something big or small. The poet says here that size doesn’t matter as the success of a person depends only how good they are and what they do.

(b) In what sense could we fail?

Answer: A person could fail not by the size of their accomplishment but by the quality of it.

(c) What does it mean to ‘be the best of whatever you are’?

Answer: It means that a person should strive to be the best whatever they do. They should make contributions what they can do.

Question 8: In what way can grass make the highway happier?

Answer: A patch of grass can make a highway more colourful and brighter which makes the traveller happy when he looks at it. adding beauty and happiness to the world is the most important task.

Question 9: Why is it reasonable to say we can’t all be captains?

Answer: It is reasonable to say that we can’t all be captains of the ship because a captain of the ship alone cannot sail through the seas. A captain always needs a good, capable and reliable crew to make it to the shore safely.

Question 10: How does the poet show the importance of every kind of work?

Answer: The poet has shown the importance of every kind of work by comparing the biggest and smallest objects or tasks and bringing out the importance of each kind of work.

Question 11: List the pairs of rhyming words from the poem.

Answer: Hill-rill, be-tree, grass-brass, make-lake, trail-fail, star-are.

So, these were Be The Best of Whatever You Are Questions & Answers.