Beautiful Bengal Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Beautiful Bengal Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Quasimodo, Music The Elixir Of Life and Nilamu A Day Among Waterfalls so, you can check these posts as well.

Beautiful Bengal Questions & Answers

Word Galaxy

  • Nawab – a native governor during the time of Mughal Empire.
  • Contemporary – belonging to the present.
  • Dominion – the territory of a government.
  • Tranquil – peaceful
  • Indelible – permanent

Question 1: Who was the last independent Nawab of Bengal? In which battle was he defeated?

Answer: Siraj-ud-daulah was the last independent Nawab of Bengal. He was defeated in the battle of Plassey in 1757.

Question 2: How was the Bengal divided after Independence?

Answer: When India gained Independence in 1947 and the Indian subcontinent was partitioned into two dominions – Pakistan and India, the eastern sector of Bengal became East Pakistan; the western sector became the state of West Bengal.

Question 3: Name two social and cultural movements that took place in Bengal.

Answer: The Bengal Renaissance and the Brahmo Samaj movement are the two social and cultural movements that took place in Bengal.

Question 4: Write a few sentences on Bengali cuisine?

Answer:

  • Fish and sweets are large part of the Bengali cuisine.
  • Fish is prepared in the traditional way using mustard paste.
  • Hilsa is a very popular fish.
  • Rasagulla, Sandesh and Mishti doi are the famous sweets of Bengal.
  • Bengalis are rice eaters.

Question 5: What are jatras? In which areas are they popular?

Answer: Jatras are the traditional open-air performances that deal with mythological and historical topics or contemporary themes, which are popular both in the rural and urban areas.

Question 6: How is Durga Puja celebrated in West Bengal?

Answer: The celebration of Durga Puja has gained a lot of attention; it is an extravaganza spanning almost seven days and the preparations start months before the actual event. Elaborate pandals are built to worship the Goddess Durga.

Question 7: Write a short note on the Bengali film industry.

Answer: Cinema is a very important part of Bengali culture and many film makers have done Bengali proud. Some famous names are Satyajit Ray, Mrunal Sen, Tapan Sinha, Ritwick Ghatak and Aparna Sen. Satyajit Ray remains the only Indian to have received the honorary life time achievement Oscar award for his mastery over the art of cinema.

Question 8: Name three sites worth visiting in Kolkata. Describe one of them.

Answer: The Victoria memorial, Howrah Bridge and Jorasanko, the three sites worth visiting in Kolkata. The Victoria memorial is a large marble building in Kolkata, which is dedicated to the memory of Queen Victoria. The memorial lies on the maidan by the bank of the Hoogly River.

So, these were Beautiful Bengal Questions & Answers.