Extreme Weather Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Extreme Weather Questions & Answers.

In my previous posts, I have also shared the questions and answers of The World Renowned Nose, When I Heard the Learn’d Astronomer and A Shot in the Dark so, you can check these posts as well.

Extreme Weather Questions & Answers

Question 1: What are three ways of shielding themselves from weather that humans have created?

Answer: Humans have created many ways of protecting and shielding themselves from the weather and the conditions it creates. They are – umbrellas, sunscreen, air conditioning, fans, heaters, thermal clothing and many more. (Write any three)

Question 2: How have satellites helped scientists to measure temperature in remote areas?

Answer: Satellites use infrared scans and eco-drones and help scientists to add to existing ground data collection methods and venture further into these remote areas of the earth to measure their temperatures. Scientists have also used satellite images to record data from the middle of deserts that are otherwise inaccessible. Satellites measure the temperature on the land rather than just above it.

Question 3: In what ways are parts of the world ‘hostile’ to humans?

Answer: It is the weather and the extreme temperatures that makes most parts of the world ‘hostile’ to humans.

Question 4: What are weather stations?

Answer: Weather stations are places where equipment is setup to measure temperature, rainfall and other weather conditions. This data helps scientists to analyze, try to understand and attempt to predict the weather.

Question 5: What are some of the ways we can find relief from very hot weather?

Answer: We can find relief from very hot weather by sitting in cool baths, drinking iced drinks, staying in air-conditioned buildings or resting shade.

Question 6: When and where was the hottest temperature recorded?

Answer: Hottest temperature of 70.7oC (159.3oF) was recorded in the Dash-e-Lut desert in Iran in year 2005.

Extreme Weather Questions & Answers

Question 7: Why is it hard to live a normal life if the temperature gets extremely hot?

Answer: At extremely hot temperatures, people are at the risk from heat exhaustion, dehydration and even death. Life does not thrive in extreme temperatures.

Question 8: What is the average daily temperature of Oymyakon?

Answer: The average daily temperature recorded at Oymyakon is -46oC.

Question 9: What is the driest place on earth and what makes it so dry?

Answer: Antarctica, which is seen as a land of snow and ice, contains the driest place on earth. Amongst the ice, snow and cold lies a huge, mountainous region that is almost entirely free of ice and snow. The large ice-free region has very low humidity and contains the Dry Valleys – a desert. Here, powerful winds rush down the sheer mountain walls at speeds of up to 320 kmph, heating and evaporating any ice, water and snow so that there is no precipitation at all.

Question 10: What is unusual about the weather in the UK?

Answer: The weather in the UK is very unpredictable. It is likely to rain on 9 to 14 days in each month. It can have a cold day in the middle of the summer and warm sunshine on a winter’s day. It can also have a range of weather in any one day.

Question 11: What are two positive things and two negative things about the large amount of rainfall in Meghalaya?

Answer: Due to the large amount of rainfall in Meghalaya, the live of the residents are sometimes aggressively affected by washing away power line and buildings. However, its is the rains that bring tourists to this area, to witness rushing water, cascading waterfalls, lush vegetation and a vast network of longest and deepest caves in India.

Question 12: What is rain shadow and what creates it?

Answer: Rain shadow is a dry area on the leeward side of a mountainous area. The mountains block the passage of rain-producing weather systems and cast a ‘shadow’ of dryness behind them. One such example is in Chile in South America, which has a high plateau in the North of the country called the Atacama Desert. Rainfall on the mountains to the east creates a rain shadow on the desert so that no rain falls on the desert plateau.

Question 13: Answer the following questions with reference to context.

The landscape is so arid that scientists are very interested in studying it – because it is the place on earth that is most similar to the conditions on the planet Mars.

(a) What does arid mean?

Answer: Arid means a land or a climate having little or no rain. It is too dry or barren to support vegetation.

(b) Which place is being described here?

Answer: The place being described here is the huge mountainous region in Antarctica which is almost entirely free of ice and snow. The large ice-free region has very low humidity and contains the Dry Valleys – a desert, and is considered as the driest place on earth.

(c) Why might it surprise people to learn that there is a desert here?

Answer: Antarctica is seen as a land of snow and ice and the surprising part is that amongst the ice, snow and cold lies a huge, mountainous region that is almost entirely free of ice and snow. The large ice-free region has very low humidity and contains the Dry Valleys – a desert.

So, these were Extreme Weather Questions & Answers.