Food Where Does It Come From Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Food Where Does It Come From Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Sources of Food and Components of Food so, you can check these posts as well.

Food Where Does It Come From Questions & Answers

Question 1: Do you find that all living beings need the same kind of food?

Answer: No, all living beings do not need the same kind of food. Different organisms have differences in their structures, requirements, habitats, etc. hence, they have a requirement of different kinds of food.

Question 2: Name five plants and their parts that we eat.

Answer: Write any five
Wheat – Seed
Groundnut – Seed
Spinach – Leaves
Fenugreek – Leaves
Brinjal – Fruit
Radish – Stem
Potato – Stem
Lotus -Stem
Beetroot- Roots

Question 3: Match the items given in Column A with that in Column B

Column AColumn B
Milk, Curd, Paneer, GheeEat other animals
Spinach, Cauliflower, carrotEat plants and plant products
Lions and tigersAre vegetables
HerbivoresAre all animal products

Answer:

Column AColumn B
Milk, Curd, Paneer, GheeAre all animal products
Spinach, Cauliflower, carrotAre vegetables
Lions and tigersEat other animals
HerbivoresEat plants and plant products

Question 4: Fill up the blanks with the words given:
herbivore, plant, milk, sugarcane, carnivore

(a) Tiger is a ____________________ because it eats only meat.
(b) Deer eats only plant products and so, is called ______________.
(c) Parrot eats only _________________ products.
(d) The ________________ that we drink, which comes from cows, buffaloes and goats is an animal product.
(e) We get sugar from ___________________.

Answer:
(a) Tiger is a carnivore because it eats only meat.
(b) Deer eats only plant products and so, is called herbivore.
(c) Parrot eats only plant products.
(d) The milk that we drink, which comes from cows, buffaloes and goats is an animal product.
(e) We get sugar from sugarcane.

Food Where Does It Come From Questions & Answers

Question 5: What is food?

Answer: Edible items consumed by humans and animals to get the energy to perform various activities for growth and development is called food.

Question 6: Why do we need food?

Answer: We need food to meet the nutritional requirement of the body, to give us strength and energy to fight diseases, to perform various activities for the growth and development of the body.

Question 7: Explain the various sources of food items and ingredients with the help of examples.

Answer: Food items and ingredients can be procured from two sources:
(i) Plants: They provide us fruits, vegetables, pulses, grains, cereals, spices, etc.
(ii) Animals: They provide us milk, eggs, meat, etc.

Question 8: Why should we eat cooked food?

Answer: Cooking the food kills harmful germs, it improves the taste, it can be chewed easily and can be properly digested by the body.

Food Where Does It Come From Questions & Answers

Question 9: Explain the importance of food for living organisms.

Answer: The importance of food is:
(i)  It provides energy to do various activities.
(ii) It helps in growth.
(iii) It helps to repair and replace damaged parts of the body.
(iv) It protects us from infections and diseases.

Question 10: Give an example of a plant having more than one edible part. What are those parts?

Answer: The seeds of the Mustard plant are used as spices and also give us oil whereas its leaves are used as vegetables.

Question 11: Define the term herbivores.

Answer: The animals which eat only plants or plant products are called herbivores. For example, cow, goat and buffalo.

Question 12: What are carnivores?

Answer: The animals which eat other animals are called carnivores. For example, lion and tiger. Carnivores generally eat herbivores and other carnivores.

Question 13: Define the term omnivores.

Answer: The animals which eat both the plants and animals are called omnivores. For example, cat, dog. Human beings are also considered omnivores.

So, these were Food Where Does It Come From Questions & Answers.