Geography Lesson Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Geography Lesson Questions & Answers.

This poem is composed by Zulfikar Ghose. It is written from the perspective of a person who is observing the city from above, seeing it seated in a jet plane. He is able to understand the real meaning of geography as he ascends the heights in the sky.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Rashid’s School At Okhla, Mother To Son and After Twenty Years so, you can check these posts as well.

Geography Lesson Questions & Answers

Word Galaxy

  • Inevitable – that cannot be avoided
  • Delineated – shown
  • Haphazard – without plan or order
  • Miles – a unit of linear measure
  • Sprang – To rise, to move up
  • Valleys – deep areas on land between mountain and hills

Question 1: Choose the correct option:

(a) What was the height that the jet attained?

Answer: Six miles

(b) It was only the post looked down from the sky he realized that________.

Answer: The cities had grown in all directions without plan or logic.

(c) When the plane rose to a height of 10,000 feet, the speaker understood that________.

Answer: Humans had settled wherever land and water available.

(d) From a height of six miles the speaker could make out________.

Answer: The shape of the earth’s surface.

(e) What does the poet learn about the earth?

Answer: That the earth was round.

(f) Who posed a threat to the poet’s understanding of the logic of geography?

Answer: Men

(g) What attracted the man?

Answer: Land and water

(h) The word delineated means

Answer: Clearly shown

Question 2: What is the ‘logic of geography’ that the poet is talking about in the second stanza?

Answer: The ‘logic of geography’ that the poet is talking about in the second stanza is the fact that cities grew water resources and water fulfilled the necessities like agriculture, transport, business and others. Valleys were populated which met the requirements of the people.

Question 3: What is the logic of geography about the populated land?

Answer: The logic is that the land and water attracted man. So, the country is populated.

Question 4: According to the poet, what was beyond the logic of geography?

Answer: According to the poet, the reason why men hated and killed each other was beyond the logic of geography.

Question 5: Why the ground from the sky looked haphazard?

Answer: The ground from the sky looked haphazard because all the houses, factories and woods are scattered on the ground unplanned and disordered.

Question 6: From a height of six miles, the poet notices three things about the earth that are not physical facts. What are they?

Answer: Three things that the poet notices about the earth are:
He is unable to understand the tendency to erect walls across cities, to build borders and to create fences.

Question 7: What were the facts which the poet watched from the six miles height?  

Answer: There are two facts:
i. The earth is round.
ii. The earth has more water than land.

Question 8: State one thing that becomes clear and one thing that remains unclear to the poet.

Answer: It becomes clear to the poet that the earth was round. It, however, remained unclear why men were full of negative feelings like hatred and animosity.

So, these were Geography Lesson Questions & Answers.

error: Content is protected !!