Growing Plants Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Growing Plants Questions & Answers.

Plants also give rise to new plants just like animals and humans. This process of giving birth to new offspring is known as reproduction. In one of my previous posts, I have shared Nutrition In Plants Questions & Answers so, you can check this post as well.

Growing Plants Questions & Answers

Question 1: Fill in the blanks:

(a) The process of fusion of pollens and ovules in the ovary is called fertilization.
(b) Ginger is an underground stem that can be used to grow new plants.
(c) Sepals are small leaf-like structures present at the base of a flower.
(d) Seed dispersal is the process by which seeds are scattered away from the mother plant.
(e) Plants such as fern and club mosses reproduce through spores.
(f) Dandelion seeds have fine, long hair around them that help in wind dispersal of these seeds.
(g) The pollen grain is the male gamete in a flowering plant.
(h) Pistil is the female part of the flower.
(i) Stamen is the male part of the flower.

Must Read: Important Questions Of Growing Plants

Question 2: Match the columns:

Column AColumn B
i. Potatoa. Through leaves
ii. Dahliab. Through stems
iii. Fernsc. Throgh roots
iv. Bryophyllumd. Through spores
Answer: i-b, ii-c, iii-d, iv-a

Question 3: Write whether the following statements are true or false.

(a) Rice is a rabi crop– False
(b) Bean seeds are usually dispersed by explosion– True
(c) Mustard is fibre crop– False
(d) Monocot plants have one cotyledon in their seeds– True
(e) All plants require only air for germinating – False
(f) The sepals are often brightly coloured and sometimes scented – False

Growing Plants Questions & Answers

Question 4: Match the columns:

Column AColumn B
i. Radisha. Grow from root
ii. Coconutb. Grow from stem
iii. Lady fingerc. Water dispersal
iv. Gingerd. Dispersal by explosion
Answer: i-a, ii-c, iii-d, iv-b

Question 5: Give three examples for each of the following:

(a) Kharif crops
Answer: Rice, maize, jowar

(b) Rabi crops
Answer: Wheat, Barley, Gram.

(c) Oil-producing plants
Answer: Mustard, Sunflower, Soybean

Question 6: Give the functions of the following:

(a) Sepals
The main function of sepals is to protect the flower in the budding stage.

(b) Petals
The main function of petals is to attract insects and birds.

Question 7: Seeds should not be sown too close to each other. Give reasons.

Answer: Seeds need proper space to germinate. If seeds are sown too close to each other, they will not be able to grow due to lack of adequate nutrients.

Question 8: Why are crops sprayed with pesticides?

Answer: Crops are sprayed with pesticides to protect the crops from pests.

Question 9: Define germination and state the conditions required for it.

Answer:
Germination is the process by which a seed produces a baby plant or a seedling in the presence of air, water and warmth.
A seed cannot germinate if it does not get the right conditions of air, moisture and warmth. 
If any of the conditions is not right, the seed will not grow into a healthy plant.

Growing Plants Questions & Answers

Question 10: Explain the different methods of vegetative reproduction.

Answer: Vegetative reproduction is of the following types:
(i) Through roots
Money-plant and dahlia develop many roots which then develop into shoots, when kept in water.

(ii) Through stems
Many plants develop roots through their stems, which then grow into new plants. For example, ginger and potato are underground stems which can be used to grow plants. Potatoes have small buds on their body. A new potato plant can be grown from a part of the potato with a bud on it.

(iii) Through leaves
Some plants can grow new plants from their leaves. Bryophyllum leaves have tiny buds that grow on each leaf. These tiny buds can grow into a completely new plant under the right conditions.

(iv) Through spores
Mosses and ferns reproduce with the help of spores, because they do not have flowers and therefore no seeds. Ferns have leaves with pores on the underside that help the plant to breathe. They also have pods called sori that contain spores which germinate and develop into new plants.

Question 11: What is pollination? Give examples of different pollinating agents.

Answer: The process of transfer of pollens from the anther to the stigma of the same or another flower is called pollination.
Examples of pollinating agents are – wind, insects.

Question 12: Prapti wanted to plant a potato with small buds in a pot. After some days, she noticed that the plant was growing but she could not see any potatoes on the plant. Why could Prapti not see any potatoes on the plant?

Answer: Potatoes are modified stems that grow under the soil and not on the plant. Due to this, Prapti could not see potatoes on the plant.

Question 13: Ankush wanted to see plant growth so he kept some bean seeds in dry soil, gave proper sunlight and air. Will his plant grow? Why or why not?

Answer: The plant will not grow because it does not get water as the soil is dry. A plant needs all the important factors for germination that is air, water and sunlight.

Question 14: It has been observed that there is a sharp decrease in the population of butterflies and honeybees in recent years. Butterflies and honeybees are important for plants. What will happen if their number continues to drop? Suggest ways to improve the number of butterflies and honeybees in your area.

Answer: If the number of butterflies and honeybees continues to drop, it will be difficult for the plants to pollinate. Some plants may not give rise to new plants due to this. We can plant flowering plants or trees in our area and take care of them. This will attract butterflies and honeybees and help increase their number.

So, these were Growing Plants Questions & Answers.