Human Body Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Human Body Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the Questions & Answers of Sound Light and Force, Air Water and Weather and Force, Work and Energy so, you can check these posts as well.

Human Body Questions & Answers

Question 1: Fill in the blanks:

(a) The smallest part of body is the cell.
(b) The bones in our body make up the skeletal system.
(c) The skin is an external organ.
(d) The organs that we can see are our external organs.
(e) We must brush our teeth twice a day.
(f) The air we breathe in through our nose is called the inhaled air.
(g) The heart is located on the left side of the chest.
(h) Skin is the largest organ of our body.

Question 2: Write True or False:

(a) Blood vessels are thin tubes through which blood flows to all parts of our body – True
(b) Each part of the body carries out the same function – False
(c) Cell is the smallest unit of our body – True
(d) There are 205 bones in our body – False

Question 3: Match the columns:

FunctionOrgan System
a. Breathingi. Excretory
b. Digestion of foodii. Respiratory
c. Pumps blood throughout the bodyiii. Nervous
d. Sends messages throughout the bodyiv. Digestive
e. Removes waste products in the form of urinev. Circulatory
Answer: a-ii, b-iv, c-v, d-iii, e-i

Question 4: Name the following organs:

(a) It helps us to digest food.

Answer: Stomach

(b) It helps us to hear different sounds.

Answer: Ears

(c) It controls all thoughts and actions of the body.

Answer: Brain

(d) It pumps blood to all organs of the body.

Answer: Heart

(e) A group of tissues in our body that performs a specific function.

Answer: Organ

(f) A hard, bony covering that protects the brain.

Answer: Skull

Human Body Questions & Answers

Question 5: Define the following:

(a) Hygiene

Answer: Simple everyday practices that keep us healthy and prevent illness is known as hygiene.

(b) Digestion

Answer: The process of breaking down food into simpler substances that our body can use is called digestion.

Question 6: What is the function of the nose?

Answer: Nose is the organ of smell. It helps us to smell the fragrance and odour of different substances.

Question 7: How are tissues formed?

Answer: Many cells of similar type come together and form tissues.

Question 8: How are organ systems formed?

Answer: An organ system is formed when a group of organs work together to perform a body function.

Question 9: Give two examples each of internal and external organs.

Answer:

Examples of internal organs – brain, lungs and heart.
Examples of external organs – nose, eyes and skin.

Question 10: Which activities keep us fit and healthy?

Answer: We should exercise regularly to keep ourselves fit and healthy. Playing outdoor games, walking, cycling, dancing and swimming are some forms of exercise that help make our body fit and strong.

Human Body Questions & Answers

Question 11: What is the role of the nervous system? Name the organs of the nervous system.

Answer: The nervous system receives and sends messages between the brain and other parts of the body.
Brain, spinal cord, nerves are the organs of the nervous system.

Question 12: State the function of:

(a) Circulatory System

Answer: Circulatory system circulates blood throughout the body through the blood vessels.

(b) Respiratory System

Answer: Respiratory system helps the body to breathe in air containing oxygen and breathe out air containing carbon dioxide.

Question 13: Ruchi prefers fast food over freshly made homemade food.  Chips, chocolates and desserts are part of her daily food intake. She enjoys online gaming and spends most of her time in front of the computer and mobile phones. She sleeps for seven to eight hours each night.

(a) Do you think Ruchi makes the right food choices? What suggestion would you give Ruchi about her eating habits?

Answer: Ruchi follows unhealthy eating habits. She must avoid eating food like chips, chocolates and desserts regularly and eat more of homemade food in the right amount to maintain good health.
She must eat lots of fruits and vegetables.

(b) From the passage identify the activities that are good and bad for Ruchi’s health.

Answer:

Good Habit – Ruchi sleeps for seven to eight hours each night.
Bad Habits – Online gaming and spends most of her time in front of the computer and mobile phones.

Question 14: Rahul smells something burning in the kitchen. Which organs of the body help her to identify that something is burning?

Answer: Nose will help him to identify that something is burning.

So, these were Human Body Questions & Answers.