Jungle Calls Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Jungle Calls Questions & Answers.

This story is written by Rudyard Kipling. In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Secret Garden and The Iron Beam so, you can check these posts as well.

Jungle Calls Questions & Answers

Word Galaxy

  • Creatures – anything that is living but not a plant
  • Rotten – badly decayed
  • Tongues – languages
  • Climb – ascend, go or come up
  • Politely – in a respectful manner
  • Gently – with a kind manner
  • Piercing – keen intelligence

Jungle Calls Questions & Answers

Question 1: Who taught Mowgli everything he needed to know about the jungle?

Answer: Baloo, the Bear taught Mowgli everything he needed to know about the jungle.

Question 2: Why is Mowgli called a man cub?

Answer: Mowgli was left in the jungle when he was a baby. He is called a man-cub because he was raised by the wolves.

Question 3: What all Mowgli knew about the jungle?

Answer: Mowgli knew how to tell if a branch was rotten before climbing it. He knew how to speak politely to the wild bees if he came upon a hive. He knew how to warn the water snakes in the pool before taking a dip.

Question 4: Why was it important to tell if a branch is rotten before climbing it?

Answer: It was important to tell if a branch is rotten before climbing it because it might break under one’s weight, causing a serious fall.

Question 5: Why did Mowgli need to learn how to call all the creatures in the jungle?

Answer: Mowgli needed to learn how to call all the creatures in the jungle so that he could call them if he wanted their help.

Jungle Calls Questions & Answers

Question 6: Who are Baloo and Bagheera?

Answer: Baloo is a bear and he is Mowgli’s teacher. He taught Mowgli how to live in the jungle with the other creatures. Bagheera is a black panther who is a friend and protector to Mowgli.

Question 7: What did Bagheera ask Mowgli to do?

Answer: Bagheera asked Mowgli to show him how he would call a kite.

Question 8: How did Mowgli make a call for the kite?

Answer: Mowgli put his hands around his mouth and made a long, clear sound from his lips to call the kite.

Question 9: How did Mowgli make a call for the snake?

Answer: Mowgli gave a low piercing hiss and then he kicked his feet up and clapped his hands for calling the snake.

Question 10: On whose back did Mowgli jump?

Answer: Mowgli jumped onto Bagheera’s back.

Question 11: Did Bagheera appreciate the calls made by Mowgli?

Answer: Yes, Bagheera appreciated the calls made by Mowgli.

Question 12: Arrange the following jumbled sentences from the story in the correct order.

…6…Tell me how you would call the kite.

…3…Mowgli also learnt how to call all the creatures.

…10…He jumped on Bagheera’s back.

…1…Baloo, the Bear taught Mowgli how to tell if a branch was rotten before climbing on it.

…4…Bagheera came to see how Mowgli was getting on.

…7…Mowgli put his hands around his mouth and made a long clear sound like a kite.

…2…He taught Mowgli how to speak politely to the wild bees and warn the water snakes in the ponds.

…5…He wanted to hear the animal calls.

…8…How about a snake?

…9…Mowgli gave a low piercing hiss.

So, these were Jungle Calls Questions & Answers.