The Wicked Barber’s Plight Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Wicked Barber’s Plight Questions & Answers.

In my previous post, I have shared the questions & answers of The Bakers Village and The Piggy Bank so, you can check these posts as well.

The Wicked Barber’s Plight Questions & Answers

Word Galaxy

  • Chanting – chanting a prayer
  • Ancestors – persons from whom one has descended
  • Permanently – forever
  • Disrespectfulness – showing no regard for someone
  • Furious – very angry
  • Prosperous – successful
  • Wisdom – quality of being wise
  • Pyre – a pile of wood on which a dead body is placed
  • Profusely – excessively
  • Wit – keen intelligence
  • Plot – to secretly plan something harmful

Question 1: Who was Birbal? Write few of his qualities.

Answer: Birbal was Emperor Akbar’s most favoured minister and also a minister well-loved by the people because of his wit and wisdom.

Question 2: Why were the other ministers of Akbar’s court jealous of Birbal?

Answer: The other ministers of Akbar’s court were jealous of Birbal because of his growing popularity.

Question 3: Whom did the ministers meet to fulfill their plan against Birbal?

Answer: The ministers met the king’s barber to fulfill their plan against Birbal.

Question 4: Why did they choose barber?

Answer: The ministers chose the barber because he was very close to the king.

Question 5: Did the barber agree to execute the plan? Why?

Answer: Yes, the barber agreed to execute the plan. This is because he was promised a huge sum of money for this.

The Wicked Barber’s Plight Questions & Answers

Question 6: What was the plot hatched by the barber?

Answer: The barber and a group of ministers were jealous of Birbal. They wanted to get rid of Birbal by asking Akbar to send witty Birbal to heaven to get Akbar’s ancestors’ information. In this way, they wanted to kill Birbal.

Question 7: What did the barber ask the king?

Answer: The barber asked the king whether he planned to do anything for his ancestors’ benefits as he was so prosperous.

Question 8: Why was Akbar furious with the barber?

Answer: Akbar was furious at the disrespectfulness displayed by the barber.

Question 9: What answer did Akbar give to barber’s question?

Answer: Akbar angrily told barber that he could do nothing as his ancestors were dead.

Question 10: According to the barber who could go to heaven to get the information about Akbar’s father?

Answer: According to the barber, an intelligent person who could make quick decisions, wise and responsible could go to heaven to get the information about Akbar’s father.

Question 11: Write the process in detail that the barber described to the king?

Answer: According to the barber, Birbal would be taken in a procession to the burial grounds where a pyre would be lit. Amidst the chanting of mantras by the magician, Birbal would go upto heaven through the smoke. These chantings would prevent Birbal from getting burnt by the fire.

The Wicked Barber’s Plight Questions & Answers

Question 12: Did Birbal agree to go the heaven?

Or

On what conditions did Birbal agree to go the heaven?

Answer: On learning that it was the barber’s idea, Birbal agreed to go the heaven on the conditions that a large sum of money be given to him for the long journey as well as a month’s time to settle his family affairs.

Question 13: How did Birbal outsmart the barber?

Answer: Birbal outsmarted the barber by getting a few trustworthy men to build a tunnel from the burial ground to his home. On the day when the pyre was lit, Birbal escaped through the tunnel, reached his house and remained hidden there for a few months.

Question 14: What did Birbal build from the burial ground to his home?

Answer: Birbal got a few trustworthy men to build a tunnel from the burial ground to his home.

Question 15: What happened on the day when the pyre was lit?

Answer: When the pyre was lit, Birbal escaped through the tunnel and reached his house. He remained hidden there for a few months while his hair and beard grew long and unruly.

Question 16: According to Birbal, what did Akbar’s father lack in heaven?

Answer: According to Birbal, Akbar’s father lacked a barber in heaven.

The Wicked Barber’s Plight Questions & Answers

Question 17: What did Akbar decide to do after hearing this?

Answer: Akbar decided to send his own barber to heaven.

Question 18: Why did the barber confess his mistake?

Answer: The barber confessed his mistake because he understood that he was caught in his own trap.

Question 19: What did Akbar do after hearing the barber’s confession?

Answer: King Akbar did not take this lightly and punished the barber and the wicked courtiers too.

Question 20: Suggest any other title for the story.

Answer: Another title apt for the story would be – ‘Birbal Outwits The Barber’.

Question 21: Choose the correct answer:

(a) Akbar was_______________.

i. The fifth Mughal emperor

ii. A Gupta emperor

iii. the third Mughal emperor

(b) The group of ministers planned to

i. praise Birbal in court

ii. get rid of Birbal permanently

iii. hold a feast for Birbal

(c) _____________ jealous of Birbal.

i. Akbar was

ii. Birbal’s wife was

iii. A group of ministers in Akbar’s court were

(d) The Emperor Akbar wanted to know about the____________.

i. plans of his enemies

ii. well-being of his ancestors

iii. families of the ministers

(e) Birbal built a tunnel from the_____________.

i. burial ground to his home

ii. palace to the road

iii. terrace to the garden

So, these were The Wicked Barber’s Plight Questions & Answers.