Lines Written in Early Spring Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Lines Written in Early Spring Questions & Answers.

This poem is written by William Wordsworth. In my previous posts, I have shared the questions and answers of Harry Potter Learns Quidditch, Scout Shows The Way and My Dearest Lizzy so, you can check these posts as well.

Lines Written in Early Spring Questions & Answers

Question 1: Read the line and answer the questions.

Their thoughts I cannot measure

(a) Who is the ‘I’ in the line?

Answer: The poet is the ‘I’ in this line.

(b) Whose thoughts are being spoken about?

Answer: The poet is speaking about the thoughts of the birds who were playing and hopping around him.

(c) Even though he could not measure their thoughts, what conclusion did he arrive at?

Answer: The poet concluded that whatever movements the birds making – playing and hopping, they seemed to be thrilled with pleasure.

Question 2: Where was the poet? What did he hear while sitting there?

Answer: The poet was in a grove and heard thousand blended notes (many different sounds of nature).

Question 3: ‘And much it grieved my heart to think
 What man has made of man.’ What do these lines convey?

Answer: These lines convey the fact that man does all wrong-doings to his own people as well as to nature. This thought saddened the poet and he felt grieved.

Question 4: Why does the poet feel sad while reclining in the grove?
Or
Why was the poet sad?

Answer: The poet was sad by the thought of humans divided among themselves. The way they mistreat each other and bring unhappiness around.

Question 5:  What all does he notice around him?

Answer: The poet notices the blended notes of nature, flowers like primrose and periwinkle, birds hopping and playing around him and twigs blossoming to feel the blowing breeze.

Question 6: Which flowers did the poet see in the bower? What did the flowers have in common?
Or
What makes the poet think that every flower enjoys its existence?

Answer: The poet saw primrose and periwinkle in the bower. All the flowers were enjoying the air they were breathing.

Question 7: How does the poet describe the mood of the birds?

Answer: The birds were hopping and playing around the poet and seemed to be thrilled with pleasure in their activity.

Question 8: What does the poet say about the budding twigs?

Answer: The budding twigs blossomed to feel the blowing breeze.

Question 9: What does the expression ‘I sat reclined’ indicate about the poet’s state of mind?

Answer: The expression indicates that the poet is calm and relaxed.

Question 10: What is the thought behind the last line of the poem?

Answer: The thought behind the last line of the poem is that if everything in nature can be full of joy then why have humans stopped acknowledging and enjoying nature. So, the poet laments that humans have made their life so stressful and fast paced that they don’t have the time to enjoy nature.

Question 11: Complete the sentences:

(a) The poet’s pleasant thoughts were caused by the beauty and tranquility of nature.
(b) The poet’s sad thoughts were caused by the selfishness and arrogance of mankind.
(c) The sight of periwinkles twining through primrose tufts makes the poet believe that all elements enjoy the bliss of nature.
(d) The birds which were hopping and playing make the poet think that they were happy and at peace.
(e) The poet thought that budding twigs were enjoying the fresh air.

So, these were Lines Written in Early Spring Questions & Answers.