Little Nino and My Secret Beard Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Little Nino and My Secret Beard Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of George’s Secret Key to the Universe and Confessions of a Humorist so, you can check these posts as well.

Little Nino and My Secret Beard Questions & Answers

Word Galaxy

  • Gawked – stared fixedly
  • Acronym – an abbreviation formed from the initial letters of other words
  • Altimeter – an instrument to measure the height of an aircraft above sea level
  • Loomed – appeared as a threat

Little Nino and My Secret Beard Questions & Answers

Question 1: Why was DJ so called?

Answer: DJ was so called because Nino wanted to make his Dadaji, Aabid Surti, the DJ of the 21st century.

Question 2: How does DJ describe Nino?

Answer: Nino was barely six years old but his level of intelligence was beyond that of most young adults and many other adults too, including his own grandfather. He knew about the airspeed indicator and the altimeter, unlike most other boys of his age.

Question 3: What were Nino’s favorite subjects?

Answer: Nino’s favorite subjects were airplanes, elevators, vehicles, computers and Indian trains. In short, all kinds of electronic devices amazed him.

Question 4: Why did DJ want to convince Nino to save water?

Answer: DJ wanted to convince Nino to save water because he would inspire his friends and the message which was pivotal indeed would be carried through.

Question 5: What, according to his grandfather, was Nino’s real secret?

Answer: According to his grandfather, Nino’s real secret was ENQUIRY. For he would never accept any answer until he was completely satisfied.

Little Nino and My Secret Beard Questions & Answers

Question 6: Read the line and answer the questions:

“Now I was more intrigued.”

(a) Who is the speaker?

Answer: The speaker is DJ, Nino’s grandfather.

(b) Why was he ‘intrigued’?

Answer: He was intrigued because Nino just about to narrate him an essay on water conservation and the efforts and contribution of kids for the same. He was curious to know how far and deep could a six-year-old prodigy think about conserving water at his level.

(c) What did he learn immediately after?

Answer: Nino immediately followed it up by saying that it was very simple, though they could not save big rivers, they could save a few drops and went on to list the steps for saving water.

Question 7: How can you say that DJ was nervous about talking to Nino regarding water conservation?

Answer: DJ was nervous about talking to Nino regarding water conservation because he had to be fully prepared to answer all the innocent and improbable questions that would arise in Nino’s mind. He had to plan the probable questions that Nino would ask and prepare the answers.

Question 8: Narrate the motorman’s experience with Nino.

Answer: Impressed by Nino’s interest, the motorman explained the working of the controls but he was completely taken aback when Nino asked him whether the Rajdhani engine was a WAP-5 or a WAP-7. He was further shocked when Nino asked which engine was used in the Duronto.

Question 9: Why was Nino given a Gold Star at school one day?

Answer: Nino got a Gold Star at school one day for his essay on how kids can save water. He had written on how kids could not save big rivers but could save a few drops of water by following some practices. The teacher asked him to read out the essay to the whole class.

Little Nino and My Secret Beard Questions & Answers

Question 10: How do you think DJ felt when Nino described his essay to him? Justify your answer.

Answer: When Nino described his essay to him, DJ felt quite surprised. His little grandson who was barely six years old had listed ways to conserve water when he had been wondering how to broach the topic of water conservation to him. He was more and more intrigued as Nino went on to explain how children like him could save drops of water even if they could not save big rivers. Nino showed how a child could save five buckets of water daily by using only one bucket of water instead of using the shower. DJ was not only impressed but also very proud of what his grandson had written.

Question 11: Read the line and answer the questions:

“I would have to be fully prepared.”

(a) Who says this?

Answer: Nino’s grandpa says this.

(b) What would Nino’s grandpa have to be prepared for?

Answer: The speaker would have to be prepared to face Nino and his improbable and innocent questions.

(c) How does he prepare himself?

Answer: He prepares himself by planning the probable questions that Nino would ask and getting ready with the answers expected.

Question 12: List Nino’s methods to save water.

Answer: The different methods that Nino adopted to save water are:-

i. The dripping tap has to be closed instantly.

ii. Watering the drying plants and trees in the school compound with the remaining water in the bottle.

iii. Nino decided to use only one bucket of water for bath instead of using the shower.

So, if a child like him could save five buckets of water on daily basis, grown-ups too could save.

Question 13: Water scarcity is a problem which many people are not aware of. What do you think accounts for this ignorance?

Answer: Water scarcity is certainly a problem that has attained monstrous proportions. Most people are not aware of our depleting natural resources and do not care to use water sparingly. They are indifferent to the problem and feel that as long as they receive uninterrupted water supply all is well in the world. A lot of people waste water and only a handful save it. Some are either forgetful or unmindful of the amount of water that can get wasted if leaking taps are not attended to at the right time.

So, these were Little Nino and My Secret Beard Questions & Answers.