Miracles Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Miracles Questions & Answers.

The poem is written by Walt Whitman. In my previous posts, I have shared the questions and answers of Stars Speak To Man, Meeting Poets and Wrinkles so, you can check these posts as well.

Miracles Questions & Answers

Question 1: The usual view of miracle is that it seldom happens. What does Walt Whitman think about miracles?

Answer: The usual view of miracle is that it seldom happens. It is considered to be unexpected or supernatural event. But according to Whitman, miracles do happen all the time, in everyday life. They are repetitive and recurring in nature and he confronts them at every step of his routine.

Question 2: What are the natural miracles mentioned in the poem?

Answer: The natural miracles mentioned in the poem include the buzz of honey bees, the sunset scenery, the shine of the stars, the delicate curve of the new moon, every hour of light and darkness, the inner swarms of the earth, fish, silent rocks and boats sailing in the seas.

Question 3: What are man-made miracles mentioned in the poem?

Answer: The manmade miracles mentioned in the poem include the streets of Manhattan, skyscrapers of New York, beaches, love gossips, sitting around the dining table, subway car riding, etc.

Question 4: When you read the poem, you notice that some miracles are from nature, others are connected with people and city-life. Make lists of these. Notice how Whitman moves from one to another.

Answer: The poet mentions miracles from the world of nature, city-life and the people around him. He sees miracles among his own people. He sees it as a miracle when he talks with a person whom he loves the most. When he dines with people and rides a car opposite strangers, these are miracles to him.

In the city, he sees miracles in the streets of Manhattan, he gets amazed by the architecture of men when he looks over the roofs of the houses towards the sky.

As of nature, the poet finds a lot of miracles such as – honeybees moving around the hive, trees in the woods, sunset, animals feeding in the fields, thin curve of spring moon and bright stars are natural miracles to poet.

He moves from one miracle to another with an expression of joy and wonder. Though, he equally finds joy in each one of them yet he finds each one distinct from other and having its own identity.

Miracles Questions & Answers

Question 5: What do the lines about Manhattan and the subway car tell us about Whitman’s feeling for people?

Answer. The lines reflect the humanist attitude of the poet’s personality. The poet loves people from all walks of life, belonging to the different social strata. The poet seems to be void of any prejudice regarding any creed or culture. He finds as many miracles in the streets of Manhattan as he finds in the lap of nature. The massive structures of the Manhattan buildings are wonderful miracles for him. People dining with him and the strangers opposite him in the subway in the cars are all miracles. All these things suggest that Whitman is a pure humanist by heart.

Question 6: What do the lines about Manhattan and subway cars tell about Whitman’s feeling for people?

Answer: The lines about Manhattan and subway cars tell about Whitman has great love for humans. When he ponders over the huge constructions and the busy streets of Manhattan, he gets thrilled and considers it a miracle. The subway cars which run underground carrying people also fascinate Whitman and his love for humanity increases many folds.

Question 7: What are the images used in the poem?

Answer: The poem is full of visual images. Some of them are as under:

  • Standing under shades of trees in the woods.
  • Wading with naked feet along the beach.
  • Looking at strangers riding subway cars.
  • Sit at the table with the rest.
  • Thin curve of new moon in spring.
  • Looking at strangers riding subway cars.

Question 8: Do you find any rhyme scheme in the poem?

Answer: There is no rhyme scheme in the poem. It has been written in free verse typically in Whitman’s own style, well-knit and explanatory in his own way.

So, these were Miracles Questions & Answers.