Mother And The Mouse Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Mother And The Mouse Questions & Answers.

The poem is written by Faith Trekson. In my previous posts, I have shared the questions and answers of Sports And Fitness, The People’s President and Little Eyes Upon You so, you can check these posts as well.

Mother And The Mouse Questions & Answers

Word Galaxy

  • Squeal – shriek
  • Quiver – tremble
  • Valiant – brave
  • Perched – sitting on something high and narrow
  • Scorched – burnt
  • Whimpered – making a series of low sounds showing fear
  • Gall – bold and insolent behaviour
  • Temerity – audacity
  • Whacked – hit noisily
  • Slip – sneak

Question 1: Why did the poet never dare to ignore her mother’s instructions?

Answer: The poet never dared to ignore her mother’s instructions because she fixed her with a stare or gave one flashing look from her big eyes which was enough to scare her.

Question 2: What did the poet see when she rushed to the kitchen when she heard her mother’s scream?

Answer: When she rushed to the kitchen, the poet saw her mother perched on the kitchen sink, almost at the edge and squealing like a baby bat.

Question 3: Read and answer the questions:

(a) Who is ‘she’ referred to here?

Answer: She here is referred to the poet’s mother.

(b) Was her behavior expected?

Answer: Her behavior was not expected because she was not afraid of anything; she was not afraid of darkness or the thunder.

(c) How did the mouse behave?

Answer: The mouse was quick and cunning and gave the poet the slip

Question 4: What did the poet fear might have happened?

Answer: The poet feared that the pressure cooker may have burst or that the oven may have scorched her hand.

Question 5: What condition was the poet’s mother in when she found her?

Answer: The mother was whimpering like a baby and squealing like a baby bat.

Question 6: What actually scared the poet’s mother?

Answer: A mouse which had entered the house had scared the mother.

Question 7: Read and answer the questions:

(a) Who did not like mice?

Answer: The poet’s mother did not like mice.

(b) Why did the poet feel like a super hero?

Answer: The poet felt like a super hero because she had successfully chased the mouse away and made it disappear into the garden. She had been on hand to set her mother’s fear at rest.

(c) What assurance did the poet give her mother?

Answer: The poet told her mother not to worry and assured her that she would be safe as that is the priority of the children

Question 8: Mention three phrases and three words that the poet uses to portray her mother’s fright.

Answer: The words and phrases that poet uses to portray her mother’s fright are – squealing, whimpered, trembling, frightened high-pitched scream, perched up high, big eyes round with fear.

Question 9: Do you think the poet must have been amused to see her mother in a state of fear? Give a reason to support your answer.

Answer: The poet must have been amused to see her mother in the state of fear. Mother had never been scared of darkness or thunder and she would never squeal or faint. Now, she was terrified of a mouse that had entered the house.

Question 10: Why do you think the poet named the poem ‘Mother and the Mouse’ and not just the ‘Mouse’?

Answer: The poet named the poem ‘Mother and the Mouse’ and not just the Mouse because the poem is based on the effect the mouse had on the Mouse who was valiant and mighty and had never ever been frightened of anything.

So, these were Mother And The Mouse Questions & Answers.

error: Content is protected !!