Movements Of The Earth Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Movements Of The Earth Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared Questions & Answers of Maps and Globe, Plant World, Care and Compassion and Creepy Crawlies so, you can check these posts as well.

Movements Of The Earth Questions & Answers

Question 1: Fill in the blanks:

(a) Earth’s revolution around the sun give rise to seasons.
(b) The earth rotates from West to East.
(c) It takes 365 and ¼ days for the Earth to complete one revolution.
(d) A leap year comes after every four years.
(e) The earth spins on its axis.
(f) All celestial bodies in the universe are moving constantly.

Question 2: Choose the correct option:

(a) How many days are there in a leap year?

i. 366
ii. 377
iii. 367
iv. 369

(b) Which of the following is a season?

i. Rotation
ii. Leap year
iii. Axis
iv. Spring

(c) The revolution of the earth causes………….

i. night
ii. day
iii. seasons
iv. midnight

(d) The Earth rotates from……………

i. north to south
ii. west to east
iii. south to north
iv. east to west

(e) The time that the earth takes to move around the sun is known as a…………….

i. solar day
ii. solar year
iii. solar week
iv. solar month

(f) The path in which Earth moves around the sun is called…….

i. orbit
ii. deorbit
iii. axis
iv. interior

Movements Of The Earth Questions & Answers

Question 3: Write True or False:

(a) The Earth rotates from east to west – False
(b) An axis is an imaginary line on the earth – True
(c) When the Earth moves on its own axis, it is known as revolution – False
(d) It takes 365 and ¼ days for the Earth to complete one rotation – False

Question 4: Complete the following sentences:

(a) Every fourth year an extra day is added in the month of February.
(b) The earth is rotating on its axis.
(c) Earth takes 365 and ¼ days to revolve around the sun.
(d) Seasons govern what we do, eat, wear or celebrate.

Question 5: Answer the following questions:

(a) How much time the Earth takes to complete one revolution?

Answer: 365 ¼ days

(b) What gives rise to day and night on the earth?

Answer: Rotation of the Earth

(c) Name the seasons experienced in India.

Answer: In India, there are five seasons – spring, summer, monsoon, autumn and winter.

(d) What is orbit?

Answer: The fixed elliptical path in which the earth revolves around the sun is called the orbit.

Question 6: The Earth moves constantly. What are the results of this movement?

Answer:

  • As the Earth spins around its axis, it results in day and night.
  • As the Earth moves around the Sun, it results in seasons.

Movements Of The Earth Questions & Answers

Question 7: Differentiate between leap year and solar year.

Answer:

Solar YearLeap Year
i. Solar year is the time taken by the earth to move around the sun.i. The year which has an extra day added in the month of February is called the Leap year.
ii. It has 365 ¼ days.ii. It has 366 days.

Question 8: Write a short note on:

(a) Summer Season

Answer:

  • In India, we have summer season from March to June.
  • It is the hottest season of the year.
  • In this season, the sun shines bright and we sweat.
  • Summer is the season of ice cream and cold drinks.

(b) Winter Season

  • We have winter season from November to February.
  • In the course of this season, some places have heavy snowfall.
  • People wear warm clothes like jackets, sweaters and coats.
  • Hot drinks and eatables are preferred by people to keep themselves warm.

Question 9: Explain how a leap year has 366 days.

Answer: The Earth takes 365 and ¼ days to revolve around the sun. This period of time is called a year. Every fourth year, we have an extra day which is added in the month of February. As a result, every fourth year, February has 29 days. This year becomes a leap year and has 366 days.

Question 10: Match the columns:

Column AColumn B
a. axisi. 24 hours
b. orbitii. imaginary line around which the earth spins.
c. rotationiii. 365 and ¼ days
d. revolutioniv. elliptical path of the earth
Answer: a-ii, b-iv, c-i, d-iii

So, these were Movements Of The Earth Questions & Answers.