Tiptoe Night Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Tiptoe Night Questions & Answers.

This poem is written by John Drinkwater. In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Incompetent Genie, Ali and the Innkeeper and The Swing so, you can check these posts as well.

Tiptoe Night Questions & Answers

Word Galaxy

  • Footfall – the sound of each step when you walk
  • Tiptoe – walking quietly on the tips of your toes
  • Sing – deep breath
  • Reckon by – imagine
  • Lane – a narrow street
  • Sigh – a long, deep breath that can be heard

Question 1: By what name does the speaker call the night?

Answer: The speaker calls the night ‘Tiptoe’.

Question 2: What does the speaker count?

Answer: The speaker counts each step that Tiptoe Night takes.

Question 3: How does the speaker know about the night?

Answer: The speaker knows about the night because he waits and counts the steps taken by the night.

Question 4: Night tiptoes and the speaker cannot hear the footsteps. Then how does he/she count night’s steps?

Answer: He counts the steps of the night by seeing night move from the garden-gate to the window-sill covering every bird and tree in darkness.

Question 5: What does taking for his own again mean?

Answer: The speaker imagines that at night the flowers and birds belong to the night. It looses them when it is daylight.

Question 6: Choose the correct phrases about night:

Answer:

(a) comes slowly and does not disturb us.
(b) comes so softly that we don’t know about it.
(c) does not make the air move even slightly.
(d) stands without moving, near the gate.
(e) brings along the birds and the flowers.’

Question 7: ‘Not a sound to reckon by’ what does the poet mean by this?

Answer: Here, the poet means that the night does not make any sound.

Question 8: List a few pairs of rhyming words from the poem.

Answer: Lane – again, word – bird, sigh – by, air – there, wait – gate, until – windowsill.

So, these were Tiptoe Night Questions & Answers.