Portrait Of A Prince Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Portrait Of A Prince Questions & Answers.

This poem is written by Denis Martindale. In my previous posts, I have shared the questions and answers of Night Voices, One Summer Night and Retrieved Reformation so, you can check these posts as well.

Portrait Of A Prince Questions & Answers

Question 1: Read and answer the questions:

‘What tales those teeth could tell’

(a) Whose teeth is being talked about?

Answer: The tiger’s teeth is being talked about.

(b) What does the poet compare the teeth to?

Answer: The tiger’s teeth is being compared to the daggers.

(c) Why would the teeth be able to tell tales?

Answer: The tiger’s teeth would be able to tell tales because a tiger being a carnivore has sharp canines to rip and tear apart his prey.

Question 2: Which three senses of the Tiger does the poet highlight?

Answer: The poet highlights the tiger’s sense of hearing, vision and smell while describing his sensitive ears, sharp eyes and powerful nose respectively.

Question 3: Which line suggest that the tiger is the ‘apex predator’?

Answer: The line which suggests that the tiger is the ‘apex predator’ is:

‘Take care who’s in control/Behold the tiger’s sovereign style.’

Question 4: What does the tiger have control of?

Answer: The Tiger is in the know of everything that happens in his environment.

Question 5: What do you think the poet means by saying ‘despite the human race’?

Answer: According to me, by saying ‘despite the human race’ the poet means that although man is considered as the most intelligent and advanced creature but in an equal game in the jungle, the tiger is always the wiser. Tiger proves that he is more powerful.

Question 6: Do you think the title of the poem is suitable? Why?

Answer: Yes, according to me, the title of the poem is suitable. This because the poem gives us a detailed description of the royal features of the tiger. This vivid description of a tiger is as good as looking at a portrait of a prince.

So, these were Portrait Of A Prince Questions & Answers.