Rustum and Sohrab Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Rustum and Sohrab Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Little Nino and My Secret Beard and George’s Secret Key to the Universe so, you can check these posts as well.

Rustum and Sohrab Questions & Answers

Question 1: Answer the following questions in one word or sentence:

(a) Who was Rustum?
Answer: Rustum was the great warrior in Persia.

(b) What was Rustum called?
Answer: He was called the shield of Persia.

(c) Whom did Rustum meet in course of his travels?
Answer: Tanimeh

(d) What did Rustum gift to his wife when he parted from her?
Answer: A precious stone

(e) What is the meaning of Sohrab?
Answer: Child of many smiles

(f) Who challenged Sohrab to a fight?
Answer: A young warrior

Question 2: Why was Rustam called the shield of Persia?

Answer: Rustam was called the shield of Persia because he was very brave and he had saved his country from foreign invasions many times.

Question 3: Why did Rustam leave Tanimeh after his marriage?

Answer: Rustam left Tanimeh after his marriage because the king had sent for him. The king did not feel safe unless Rustum was in his kingdom to protect and defend him.

Question 4: What did Rustam want Tanimeh to do with the precious stone?

Answer: Rustam wanted Tanimeh to tie the precious stone on their child’s arm.

Question 5: Why did Tanimeh send word to Rustum that their child was a girl?

Answer: Tanimeh sent a message to Rustum that their child was a daughter and not a son because if he had known that he had a son, he would have certainly taken him away and she would have been left all alone.

Rustum and Sohrab Questions & Answers

Question 6: What did the young warrior want to know about Sohrab before they fought?

Answer: The young warrior wanted to know about Sohrab’s parentage before they fought.

Question 7: What secret did Sohrab learn from his mother?

Answer: Sohrab learned from his mother that he was the son of great Rustum whom the people called ‘the shield of Persia’.

Question 8: Why did Sohrab’s opponent withdraw his challenge?

Answer: When Sohrab’s opponent heard that he Sohrab was the son of the great Rustum, he lost his courage and withdrew his challenge.

Question 9: What did Sohrab want to do after he learnt who his father was?

Answer: Sohrab wanted to find his father and make him the king of Persia as Kaikoos was an unpopular ruler.

Question 10: What message did Sohrab send the king?

Answer: Sohrab sent the message to the king he would spare the Persian army if their champion fought with him in single combat.

Question 11: Why did the king of Persia send for Rustum?

Answer: The king of Persia sent for Rustum because his generals were no match for Sohrab. They were all killed.

Question 12: Answer the following questions in one word or sentence:

(a) What did the king ask Rustum to do?
Answer: To fight with the young man.

(b) How was the champion and savior of Persia?
Answer: Rustum

(c) Who raise the war cry at last?
Answer: Rustum

(d) What happened to Sohrab when he heard the war cry of Rustum?
Answer: Unnerved and dropped his shield.

(e) Who was the son of Rustum?
Answer: Sohrab

Rustum and Sohrab Questions & Answers

Question 13: Why was Rustum at first not ready to fight Sohrab?

Answer: At first, Rustum was not ready to fight Sohrab because he was old and he had an aged father to look after.

Question 14: How did Rustum finally agree to fight?

Answer: Rustum finally agreed to fight when the king said unless he fought, they had no hope of saving their country.

Question 15: What advice Rustum gave to Sohrab?

Answer: Rustum advised Sohrab to leave the Tartar army and live with him as his son.

Question 16: Why did Rustum not tell Sohrab who he really was?

Answer: Rustum did not tell Sohrab who he really was because he thought if Sohrab knew the truth, he would withdraw from the fight.

Question 17: Why did Rustum raise his war-cry at last?

Answer: Rustum raised his war-cry at last because he began to wonder whether he was going to lose.

Question 18: What happened to Sohrab when he heard the war-cry of Rustum?

Answer: When Sohrab heard the war-cry of Rustum, he was unnerved and dropped his shield.

Question 19: How was Sohrab wounded?

Answer: When Sohrab heard the war-cry of Rustum, he dropped his shield and Rustum’s sword pierced his side.

Question 20: How did Rustam find out that Sohrab was his own son?

Answer: Rustam found out that Sohrab was his own son when he saw the precious stone tied on Sohrab’s arm that he had given to Tanimeh.

Question 21: What was Sohrab’s last wish?

Answer: Sohrab’s last words were that his body be carried to his father’s home and buried there so that the people passing by his grave would say that it was Sohrab, the mighty Rustum’s son who was killed by his father in ignorance.

So, these were Rustum and Sohrab Questions & Answers.

error: Content is protected !!