Saving Dory Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Saving Dory Questions & Answers.

In one of my previous posts, I have shared the questions and answers of Operation Blackbeard and Travelling with Grandfather’s Zoo so, make sure to check these posts as well.

Saving Dory Questions & Answers

Question 1: Read the line and answer the question:

When they see a predator, ……………‘play dead’…………..

(a) Who does ‘they’ refer to?

Answer: ‘They’ refers to ‘regal blue tang’.

(b) Why are ‘they’ very important for the life cycle of the coral reef?

Answer: The regal blue tang is very important for the life cycle of the coral reef as they eat the excess algae in the reef thus, preventing the algae to suffocate the reef.

(c) Explain the phrase ‘play dead’.

Answer: Play dead means that regal blue tang pretends to be dead by lying on their side and staying motionless till the creature passes by.

Question 2: What was the animation film finding Nemo about?

Answer: Finding Nemo follows the journey of Martin, a clownfish and Dory, a regal blue tang, all the way to Sydney Harbor to rescue Martin’s son, Nemo, who was stolen from his coral reef home to live out his numbered days in the care of a dentist’s niece.

Question 3: What unforeseen negative effects did the film have?

Answer: Finding Nemo had a sad and ironic effect too. The clownfish became instantly in-demand pets, causing many more Nemo’s to be taken from their coral reef ecosystems.

Question 4: Read the line and answer the question:

We only have our greed to own beautiful possessions…………….

(a) What does ‘we’ refer to?

Answer: ‘We’ refers to human beings.

(b) What are ‘we’ to be blamed for?

Answer: ‘We’ should be blamed for the greed to own beautiful possessions.

(c) How can ‘we’ help to protect marine life?

Answer: If ‘we’ love and admire marine creatures then, ‘we’ should raise awareness about their condition.

Saving Dory Questions & Answers

Question 5: How are clownfish dads different from regal blue tang parents?

Answer: The regal blue tang parents don’t care for their young. On the other hand, clownfish dads do watch over their eggs and take care of them.

Question 6: Explain the symbiotic relationship that exists between the clownfish and the sea anemones?

Answer: The clownfish have a symbiotic relationship with sea anemones. They protect each other from predators and exchange nutrients.

Question 7: Why is an aquarium not suitable for a regal blue tang?

Answer: The regal blue tang does not do well in the aquarium. They are delicate and require specialized care and in wrong circumstances, they die in large numbers.

Question 8: What was the fate of the turtles which were brought as pets after the popularity of the Teenage Mutant Ninja Turtles?

Answer: The popularity of the Teenage Mutant Ninja Turtles, a series of comic book-based films about a group of pizza-loving, stunt-performing turtles, saw a huge increase in turtles as pets. But many of them were abandoned and even flushed away when their owners got bored.

So, these were Saving Dory Questions & Answers.