Cypress Street Summary & Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Cypress Street Summary & Questions & Answers.

This poem is written by Todd-Michael St. Pierre. In one of my previous posts, I have shared the questions and answers of Saving Dory, Operation Blackbeard and Travelling with Grandfather’s Zoo so, make sure to check these posts as well.

Cypress Street Summary & Questions & Answers

Word Galaxy

  • Sidewalk – American English for pavement
  • Stroll – walk in a slow, relaxed manner
  • Concrete – a substance used for constructing building and pavements

Cypress Street Summary

In this poem, the poet is talking about Cypress Street which is named after Cypress Tree, an evergreen coniferous tree. The poet was walking down the pavement of Cypress Street and felt that it was very hot due to the sun’s heat. The poet’s great aunt Gem explained that all Cypress trees have been cut down to make use of wood and lampposts have taken the place of Cypress trees. The poet feels that a treeless street has no beauty. Therefore, it is better to change its name from ‘Cypress Street’ to ‘Lamppost Street’.

Cypress Street Questions & Answers

Question 1: Read the line and answer the questions:

I’d never seen so much concrete.

(a) What is the poet talking about?

Answer: The poet is talking about the presence of many buildings.

(b) Why was there so much concrete?

Answer: There was so much concrete because the population was increasing and that led to an increase in the demand for buildings.

Question 2: Read the line and answer the questions:

There used to be a lot of them.

(a) What is referred to as a lot of them?

Answer: Here, ‘a lot of them’ refers to Cypress trees.

(b) What happened to them?

Answer: The Cypress trees of the Cypress Street were all cut down.

Question 3: What was the poet doing?

Answer: The poet was walking down the Cypress Street.

Question 4: What had taken the place of the trees?

Answer: Lampposts had taken the place of the trees.

Question 5: What had happened to the trees?

Answer: The trees had all been cut down for their wood.

Cypress Street Questions & Answers

Question 6: What does the poet feel about a treeless street?

Answer: The poet feels that a treeless street has no aesthetic beauty and is as good as a treeless neighbourhood.

Question 7: What message does the poet want to convey to the Mayor?

Answer: The poet wants to tell the Mayor to change the name of the street from ‘Cypress Street’ to ‘Lamppost Street’.

Question 8: What message is the poet trying to convey to us through the poem?

Answer: Through this poem, the poet is trying to convey to us the adverse effects of modernization at the cost of the natural environment. He wants to make us realise the need for environment conservation.

Question 9: Quote two lines from the poem to show that the poet is disturbed by this turn of events.

Answer: The two lines which show that the poet is disturbed by this turn of events are-

“I’d never seen so much concrete”

“No Cypress left on Cypress Street.”

So, this was Cypress Street Summary & Questions & Answers.