Sound Light and Force Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Sound Light and Force Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the Questions & Answers of Air Water and Weather, Force, Work and Energy and Our Country India so, you can check these posts as well.

Sound Light and Force Questions & Answers

Question 1: Fill in the blanks:

(a) Sound is produced when something vibrates or shakes.
(b) The sun is the main source of light on earth.
(c) A shadow is always formed on the opposite side of the light source.
(d) We should speak softly.
(e) Objects that give out light are called luminous objects.
(f) We need light to see things.
(g) Objects that are light in weight can be moved with less force.

Question 2: Write True or False:

(a) Sun is the main source of light on the earth – True
(b) We do not need light to see things – False
(c) Noise is pleasant – False
(d) Air does not exert force on objects – False
(e) A push or pull is called force – True
(f) Heavy objects can be moved by applying less force – False
(g) A shadow is formed when an object blocks the path of light – True
(h) A shadow formed in the evening is shorter than a shadow formed at noon – False

Question 3: Match the columns:

Column AColumn B
a. Long shadows are formed at this timei. Night
b. Shadows are the shortest at this timeii.Noon
 iii. Morning and evening
Answer: a-iii, b-ii

Question 4: Give an example to show that application of force:

(a) Changes the shape of an object.

Answer: Change in shape of dough while kneading

(b) Moves an object.

Answer: Pushing or pulling of trolleys

(c) Stops a moving object.

Answer: Player stops a moving ball while playing football.

Sound Light and Force Questions & Answers

Question 5: Give one word for the following:

(a) The dark spot formed when an object blocks the path of light.

Answer: Shadow

(b) The organ of our body that helps us to hear sounds.

Answer: Ears

(c) Loud and unpleasant sound.

Answer: Noise

Question 6: Define the following:

(a) Force

Answer: A push or pull is called force.

(b) Non-luminous object

Answer: An object that does not give out light is called bon-luminous object.

Question 7: What is a shadow?

Answer: Shadow is the dark patch formed when an object blocks the path of light.

Question 8: How can we reduce noise?

Answer: We can reduce noise in the following ways:

i. Watch television and play music at low volume.
ii. Speaking softly.

Question 9: Give an example of a pleasant sound.

Answer: Soft music is an example of a pleasant sound.

Question 10: Give reasons:

(a) Moon is a non-luminous object.

Answer: The moon does not give out light of its own but reflects the light of the sun and hence is a non-luminous object.

(b) We should speak softly.

Answer: Too much noise disturbs us and is harmful. This is why we should learn to speak softly.

Question 11: Supriya studies at night. She once placed the lamp behind her. She realized that she could not read the book. Why could Supriya not read the book? What suggestion would you give her?

Answer: As the lamp was behind Supriya, she was blocking the path of the light and her shadow was being cast on the book. Hence, she was unable to read the book. Supriya should sit in such a position that the lamp would be in front of him or on his left or right side.

Question 12: During weddings and festivals, people prefer playing loud music.

(a) Do you like it when loud music is played?

Answer: I don’t like loud music because it creates an unpleasant sound which really irritates.

(b) How does loud music affect us?

Answer: Loud music disturbs us and is harmful. We should always watch television and play music at low volume so that we do not disturb others.

So, these were Sound Light and Force Questions & Answers.