Sudha Murthy Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Sudha Murthy Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Hero of Haarlem and Stopping by Woods on a Snowy Evening Stanza Wise Summary so, you can check these posts as well.

Sudha Murthy Questions & Answers

Question 1: What did Sudha Murthy see on the way to her hostel?

Answer: On the way to her hostel, she saw an advertisement on the notice board.

Question 2: What was written at the bottom of the advertisement?

Answer: At the bottom of the advertisement was a small line: “Lady candidates need not apply.”

Question 3: What was Sudha Murthy’s reaction after reading the notice?

Answer: After reading the notice, she went fuming into her room and decided to inform the topmost person in Telco’s management about the injustice the company was doing.

Question 4: “The great Tatas have always been pioneers”. Justify the statement.

Answer: The Tatas are the people who started the basic infrastructure industries in India, such as iron and steel, chemicals, textiles and locomotives. Since 1900, they have cared for higher education in India and were responsible for the establishment of the Indian Institute of Science.

Question 5: What was written in the telegram received by Sudha Murthy? What was her reaction?

Answer: The telegram stated that Sudha Murthy was supposed to appear for an interview at Telco’s Pune facility at the company’s expense.

Sudha Murthy was surprised by the telegram and then decided to make the trip.

Sudha Murthy Questions & Answers

Question 6: How many people were there on the interview panel?

Answer: There were six people on the interview panel.

Question 7: Where should people like Sudha work according to the elderly gentleman?

Answer: According to the elderly gentleman, people like Sudha should work in research laboratories.

Question 8: Answer the following questions after reading the text:

‘This is not a co-educational college, this is a factory.’

(a) Who said this and to whom?

Answer: The elderly gentleman said this to Sudha.

(b) Which factory is mentioned here?

Answer: The famous automobile company Telco (now Tata Motors) is mentioned here.

(c) Why did the speaker make such a comment?

Answer: The speaker made such a comment because he felt working on the shop floor was not a suitable job for ladies.

Question 9: Answer the following questions after reading the text:

‘But you must start somewhere, otherwise no woman will ever be able to work in your factories.’

(a) Who said these words and to whom?
Answer: Sudha Murthy said these words to the elderly gentleman.

(b) What did the speaker ask to do?
Answer: The speaker asked for jobs to be offered to the lady candidates too in their factories.

(c) Where were the above words spoken?
Answer: The above words were spoken in an interview at Telco’s Pune facility.

Sudha Murthy Questions & Answers

Question 10: Fill in the blanks:

(a) Sudha Murthy was looking forward to going abroad.
(b) Bangalore was getting warm in April.
(c) Telco Company was discriminating on the basis of gender.
(d) Sudha Murthy had been offered scholarships from universities in the US.
(e) The panel asked technical questions andSudha Murthy answered all of them.

Question 11: Complete the following sentences:

(a) Sudha Murthy looked forward to complete a doctorate in computer science.
(b) Other girls pursued research in different departments of Science.
(c) JRD Tata was the head of the Tata Group.
(d) The company required young, bright engineers with excellent academic backgrounds.
(e) The panel was taken aback by Sudha’s rudeness.

Question 12: Give one word for:

  • Partner, colleague, friend – peers
  • Unjust on the field of race, age, gender, etc. – discrimination
  • Speak very softly in inaudible voice – whisper
  • Feel or show great anger – fuming
  • To put an end – abolish
  • A person who is the first to explore or settle a new area or company – pioneer
  • Surprise or shock someone – taken aback
  • Thought, assumed, realised – reckoned

So, these were Sudha Murthy Questions & Answers.