The Beggar Maid Questions & Answers

The Beggar Maid Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Beggar Maid Questions & Answers.

Written by Alfred Lord Tennyson, the poem depicts the story of the king Cophetua who chooses to marry a poor, yet a beautiful young woman. I have also shared The Charge of the Light Brigade Stanza Wise Summary which is written by Alfred Lord Tennyson only so, you can check that post as well.

The Beggar Maid Questions & Answers

Question 1: Why did the beggar maid place her hand across her breast?

Answer: There were two reasons behind placing her hand across her breast. She wanted to show respect to the king and she was not neatly dressed as well.

Question 2: How did beggar maid appear before the king?

Answer: The beggar maid appeared bare footed with her hand on her breast before the king.

Web Hosting

Question 3: Why did the beggar maid come bare-footed before the king Cophetua?

Answer: The beggar maid came bare-footed before the king Cophetua because she was very poor.

Question 4: Why and how the king Cophetua step down from the palace?

Answer: The king stepped down from the palace in robe and crown to meet and greet the beggar maid on her way as he was in awe of her beauty.

The Beggar Maid Questions & Answers

Question 5: Read the line given below and answer the following questions:

‘She is more beautiful than day.’

(a) Who does ‘she’ refer to?

Answer: ‘She’ refers to the beggar maid.

(b) Who is drawing the comparison?

Answer: The nobles in the court are making the comparison.

(c) What is her beauty being compared to?

Answer: Her beauty is compared to the brightness of day.

Question 6: ‘It is no wonder’ what was no wonder?

Answer: It was no wonder that the king stepped down from the palace to meet the beggar maid as she was more beautiful than the day and the king was in awe of her beauty.

Question 7: Read the line given below and answer the following questions:

‘One praised her……………………… lovesome mien.’

(a) Who is the word ‘one’ used for?

Answer: The word ‘one refers to the nobles in the court of the King.

(b) What are they all praising?

Answer: The nobles are praising the beggar maid’s hair, eyes, ankles and lovesome mien.

(c) Why are they all praising her?

Answer: They all are praising her because she is indeed very beautiful and graceful.

Question 8: How did the beggar maid seen in her poor attire?

Answer: In her poor attire, the beggar maid seemed as the moon that shines in clouded skies.

The Beggar Maid Questions & Answers

Question 9: What is ‘mien’? How was her mien?

Answer: ‘Mien’ means a person’s manner or appearance. The beggar maid’s mien was lovesome.

Question 10: Why did the king decide to marry the beggar maid?

Answer: The king decided to marry the beggar maid because he found great beauty in her.

Question 11: How fair was the beggar maid? What is she compared to?

Answer: She was fairer than words can say and was compared to a beautiful day.

Question 12: Read the line given below and answer the following questions:

 ‘Cophetua swore a royal oath’.

(a) Who was Cophetua?

Answer: Cophetua was an African King.

(b) What did he swear?

Answer: He swore that he would make the beggar maid his queen.

(c) Where did he take the oath?

Answer: He took the oath in the court.

Question 13: Identify the figure of speech in the following lines:

(a) ‘As shines the moon in clouded skies

Answer: Simile

(b) ‘She was more fair than words can say.’

Answer: Hyperbole

Question 14: Describe the Beggar Maid.

Answer: The Beggar Maid is dressed in poor attire. She is beautiful and fair. She appears shy, gentle and simple.

Question 15: Choose the correct option:

(a) The Beggar Maid was more __________ than words could say.

(i) rich

(ii) beautiful

(iii) fair

(iv) pale

(b) The Beggar Maid’s was in poor ___________.

(i) clothes

(ii) shoes

(iii) attire

(iv) dress

So, these were The Beggar Maid Questions & Answers.

Leave a comment

You cannot copy content of this page