The Boy Who Drew Cats Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Boy Who Drew Cats Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Emperor’s New Clothes, The Dentist and The Crocodile and George and Ranji so, you can check these posts as well.

The Boy Who Drew Cats Questions & Answers

Question 1: Write True or False:

(a) Joji lived in a city with many sisters – False
(b) Joji drew cats all the time – True
(c) Joji’s father thought he would become a farmer – True
(d) Joji drew on rice paper – True
(e) Joji saw a large, fierce cow in the temple – False

Question 2: What did Joji love to do?

Answer: Joji loved to draw cats.

Question 3: How was Joji different from his brothers and sisters?

Answer: Joji’s brothers and sisters helped their father whereas Joji only drew cats whenever he got an opportunity.

Question 4: Why was Joji’s father upset with him?

Answer: Joji’s father was upset with him as he would show no interest in working on the farm with his siblings. He would forget about his chores and draw only cats.

Question 5: Where did Joji’s father take him?

Answer: Joji’s father took him to the priest at the village temple.

Question 6: What did the priest teach Joji?

Answer: The priest taught Joji lessons in reading and writing.

Question 7: Why did the priest send Joji back home?

Answer: The priest sent Joji back home because he felt that Joji would never make a priest as he did just one thing – drew cats.

Question 8: Describe how Joji made ink.

Answer: Joji poured water in the hollow of the stone. He dipped the ink stick in the water and then, he rubbed the stick on the stone and there was the ink for his brush.

Question 9: Why was Joji afraid to go home from the temple?

Answer: Joji was afraid to go home from the temple because he knew his father would be angry with him.

The Boy Who Drew Cats Questions & Answers

Question 10: What did Joji do when he reached the next temple?

Answer: Joji climbed the steps to the temple and knocked. As there was no answer, he opened the heavy door. It was dark inside. He lit a lamp by the door and saw that there were folding screens with empty rice-paper panels all around the big room. He took out his writing box and some ink and started to draw cats. When he was tired, he found a cosy closet and settled inside it.

Question 11: Why did Joji feel strange when he opened the heavy door of the temple?

Answer: When Joji opened the heavy door of the temple, he found it strange as it was all dark inside and no one was there.

Question 12: What made Joji clap his hands after he lit a lamp by the door?

Answer: When Joji lit a lamp by the door, he clapped his hands with joy as he could draw on the folding screens that were all around the big room.

Question 13: What did Joji draw on the last screen?

Answer: Joji drew the most beautiful, gigantic cat that was almost as long as the room on the last screen.

Question 14: What made Joji awake in fright?

Answer: Joji heard the sound of a large, fierce animal and he awoke in fright.

Question 15: What did Joji find lying in the middle of the room?

Answer: Joji found a monster rat as big as a cow lying dead in the middle of the room.

Question 16: Describe what Joji heard from the closet.

Answer: Joji heard a grrr sound. It sounded like a large, fierce animal. He heard the monster rat’s sniff around the room. It halted right in front of the closet. Suddenly, there was a sound of struggling and a roar. Then, a huge thud shook the floor and there was a soft padding sound and the silence.

Question 17: Why did Joji thank the picture of the gigantic cat?

Answer: Joji thanked the picture of the gigantic cat as it had saved him from the monster rat. He now knew that no one would stop him from drawing cats.

Question 18: When did Joji become a hero in the eyes of the villagers?

Answer: Joji became a hero in the eyes of the villagers when they learnt that the monster rat was dead because of the gigantic cat drawn by him.

Question 19: What did Joji finally become?

Answer: Joji finally became a very famous artist who drew just one thing, cats.

The Boy Who Drew Cats Questions & Answers

Question 20: Read and answer the questions:

“Maybe he could be a priest.”

(a) Who said this and to whom?

Answer: Joji’s mother said this to his father.

(b) Who is ‘he’?

Answer: ‘He’ is Joji.

(c) Why did the speaker say this?

Answer: The speaker, Joji’s mother, said this because Joji failed to become a farmer and that worried his father.

Question 21: Read and answer the questions:

“You’ll just have to go home.”

(a) Who is being spoken to here?

Answer: Joji is being spoken to here.

(b) Why is he sent to the temple?

Answer: He is sent to the temple so that he could learn and became a priest eventually.

(c) Why is he asked to go home?

Answer: He is asked to go home because he did not write and learn as he was asked to. Instead, he only drew cats.

Question 22: Read and answer the questions:

“I’ll find some place smaller.”

(a) Who said this and to whom?

Answer: Joji said this to himself.

(b) Why did he want to find a smaller place for himself?

Answer: He wanted to find a smaller place for himself as something about the big room bothered him.

(c) Finally, where did he decide to sleep?

Answer: He finally found a cosy closet and settled inside to sleep.

Question 23: Read and answer the questions:

“You have saved me.”

(a) Who saved whom?

Answer: The gigantic cat that Joji drew saved him from the monster rat.

(b) From what was he saved? How?

Answer: Joji was savedfrom the monster rat. The cat that Joji drew on the rice paper panel in the temple climbed down, killed the monster rat and went back on the panel.

(c) What did he decide after being saved?

Answer: Joji decided that from then onwards he would never stop drawing cats as long as he lived.

So, these were The Boy Who Drew Cats Questions & Answers.