The Iron Beam Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Iron Beam Questions & Answers.

The story is taken from the Panchatantra Stories and is about two good friends, Naduk and Lakshman. The moral of the story is – Truth wins in the long run. In one of my previous posts, I have shared the questions & answers of The Magic Teapot so, you can check that post as well.

The Iron Beam Questions & Answers

Word Galaxy

  • Beam – A long piece of mental or wood.
  • Debt – The sum of money that one borrowed and has to pay.
  • Merchant – A person who buys and sells goods.
  • Trade – Business; the activity of buying and selling goods.
  • Misfortune – Bad luck.
  • Plenty – A lot of.
  • Fetch – (here) to be sold for a particular price.
  • Abroad – In or to a foreign country.
  • Intention – A plan to do something.
  • Swooped – Flew away quickly and suddenly.
  • Guilty- Feeling ashamed because one has done something wrong.
  • Magistrate – Of on official who acts as a judge in the lower courts of law.

The Iron Beam Questions & Answers

Question 1: Why did Naduk sell everything he had?

Answer: Naduk sold everything he had in order to pay off his debts.

Question 2: Who was Lakshman? What had he promised Naduk initially?

Answer: Lakshman was a good friend of Naduk. Lakshman promised to keep the heavy iron beam safely with him until Naduk returned back.

Question 3: What was the excuse given by Lakshman when Naduk asked for his beam?

Answer: Lakshman gave the excuse that mice have eaten the iron beam which was kept safely inside the store room.

Question 4: Read the text given below and answer the following questions:

“A hawk swooped down and carried him off before I could do anything”

(a) Who is the speaker of the given line?
Answer: Naduk is the speaker of the given line.

(b) Who is referred to as ‘him’ in the given line?
Answer: Lakshman’s son Ramu is referred to as ‘him’ in the given line.

(c) When did the speaker say this?
Answer: Naduk said when Lakshman enquired about his son who had gone with Naduk.

(d) What happened next?
Answer: Naduk and Lakshman started quarrelling and went to court.

The Iron Beam Questions & Answers

Question 5: How did Naduk become rich?

Answer: Naduk went far and wide, carrying on his trade. He was lucky, for he did good business and soon became rich again.

Question 6: “……Or I would have bought another for you.” In what context did Lakshman say this?

Answer: Lakshman said this because he was not willing to return the beam to Naduk as he knew the beam would fetch a good amount of money.

Question 7: Lakshman turned out to be a selfish man. Do you agree? Why/Why not?

Answer: Yes, Lakshman turned out to be a selfish man. He lied to Naduk about the iron beam.

Question 8: How did Naduk teach Lakshman a lesson?

Answer: Naduk taught Lakshman a lesson by not sending Lakshman’s son back home in the same way Lakshman did not return his iron beam.

Question 9: How was peace restored in the end?

Answer: Peace was restored in the end as the Magistrate ordered Lakshman to return Naduk`s heavy iron beam while Naduk returned his son Ramu and both carried away the Magistrate`s order.

Question 10: What is the moral of the story?

Answer: The moral of the story is – Truth wins in the long run.

Question 11: Fill in the blanks:

(a) Naduk decided to leave the city in search of job.
(b) As the years passed his business became very bad.
(c) Only a heavy iron beam was left with him.
(d) Before leaving the city Naduk went to his friend Lakshman.
(e) The story “The Iron Beam” is taken from the Panchatantra Stories.

So, these were The Iron Beam Questions & Answers.