The Life of John Smith Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Life of John Smith Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Goodbye Party for Miss Pushpa T.S., The Mother of Orphans and Charles so, you can check these posts as well.

The Life of John Smith Questions & Answers

Word Galaxy

  • Collaring – seizing
  • Confess – admit
  • Galoshes – waterproof overshoes usually made of rubber.
  • Spattered – scattered
  • Peculiar – strange
  • Longing – a yearning desire
  • Liably – likely to experience
  • Invariably – in every case
  • Preceptors – teachers or instructors
  • Concealed – hidden
  • Hallowed – made holy

Question 1: Why does the author write that the great man is certainly a wonderful thing?

Answer: Great man walks across his century and leaves the marks of his feet all over it, ripping out the dates on his galoshes as he passes. It is impossible to get up a revolution or a new religion, or a national awakening of any sort, without his turning up, putting himself at the head of it and collaring all the gates-receipt for himself. Even after his death he leaves a long trail of second-rate relations spattered over the front seats of fifty years of history.

Question 2: What was not seen in Smith’s choice of a profession as a boy?

Answer: In a boy’s choice of a profession there was not seen that keen longing for a life work that we find in celebrities. He didn’t want to be a lawyer, because you have to know law. He didn’t want to be a doctor because you have to know medicine. He didn’t want to be a businessman because you have to know business; he didn’t want to be a school teacher, because he had seen too many of them.

Question 3: What was John Smith marked out by from his earliest childhood?

Answer: From his earliest childhood John Smith was marked out from his comrades by nothing. The marvellous precocity of the boy did not astonish his preceptors. Books were not a passion for him, neither did any old man put his head on Smith’s hand and say, marks his words, this boy would someday become a man. Nor yet was his father’s won’t to gaze on him with a feeling amounting almost to awe. He couldn’t skate worth a darn, he was afraid of his father. He was afraid of his school teacher, dogs, guns and lightning. He was afraid of girls.

Question 4: When did Smith’s episode of distressing attacks begin?

Answer: It was shortly after his start in business life that Smith was stricken with the first of those distressing attack, to which he afterwards become subject. It seized him late one night as he was returning home from a delightful evening of song and praise with a few old school chums.

Question 5: What did Smith’s prattlers grow up into?

Answer: Smith’s prattlers grow up into tall. lank boys with massive mouths and great sweeping ears like their father’s and no talent for anything.

The Life of John Smith Questions & Answers

Question 6: Which incident in his career did Smith share with regret?

Answer: The incident in his career that Smith shared with regret was he had scarcely reached manhood when he met the most beautiful girl in the world. Her mere presence made Smith feel as if he had swallowed a sunset; the first time that his fingers had brushed against her, he felt a thrill all through him and he wanted to be with her always. He suggested an arrangement to her. By which she should come and live in the same house with him and take personal charge of his clothes and meals.

Question 7: What was Smith’s ‘fund of anecdote’ like?

Answer: Smith’s ‘fund of anecdote’ consists of seven stories and six jokes. The jokes were about a commercial traveller and a Methodist minister.

Question 8: What change of fortune did the passing years bring in Smith’s life?

Answer: In the passing years Smith moved up in his dry good establishment from the ribbon counter to the collar counter, from the collar counter to the gent’s panting counter, and from the gent’s panting corner to the gent’s fancy shirting.

Question 9: Read and answer the questions:
He suggested an arrangement to her.

(a) What was special about ‘her’?

Answer: She could feel and understand things that ordinary people couldn’t.

(b) Why did ‘he’ suggest an arrangement?

Answer: He suggested an arrangement to her, by which she can come and live in the same house with him.

(c) What did the arrangement propose?

Answer: The arrangement propose that she will in the same house and take personal charge of his clothes and his meals.

Question 10: Read and answer the questions:
Nor did the bold cast of the boy’s mind offset his physical defects. as it invariably does in the biographies.

(a) What, according to the author, happens in the biographies?

Answer: According to the author the life of great men are infinitely interesting which are there in the biographies.

(b) What was the cast of Smith’s mind like?

Answer: It was like that of an ordinary man. He was very afraid of his father, school teacher, dogs, lightning, guns and girls.

(c) Write the antonym of the word ‘invariably’.

Answer: Few of the antonyms are occasionally, rarely and seldom.

So, these were The Life of John Smith Questions & Answers.