The Magpie’s Lesson Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Magpie’s Lesson Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the Questions & Answers of The Sounds in the Evening and The Veggy Lion so, you can check these posts as well.

The Magpie’s Lesson Questions & Answers

Word Galaxy

  • Cliff – a high area of land with steep side, usually next to the sea
  • Broke in – here, interrupted
  • Sociable – fond of company
  • Meadow – an open grassy area
  • Eaves – the lower edges of a roof
  • Barns – large buildings where animals or crops are kept
  • Dome – rounded roof-like structure

Question 1: Why is the magpie called a wise bird?

Answer: This is because long ago it was the only bird in the whole world that knew how to build a nest.

Question 2: Why did all the birds go to Magpie?

Answer: All the birds went to Magpie because they wanted to learn how to build nests and requested magpie to teach them.

Question 3: How many birds gathered to listen to the Magpie’s instructions? Name them.

Answer: All the birds in the world gathered around Magpie to learn how to make a nest. These birds were the eagle, lark, bobolink, oriole, owl, whip-poor-will, robin breast, crow and swallow.

Question 4: What kind of nest did the eagle want to build? Why?

Answer: The eagle wanted to build a nest on the highest mountain cliff. It did not like the idea of building the nest on a tree.

The Magpie’s Lesson Questions & Answers

Question 5: Read the line and answer the questions:

“Dear, dear, so much work to make a nest!”

(a) Who said the above line and to whom?

Answer: The whip-poor-will said the above lines to the magpie.

(b) Where does the speaker lay its eggs?

Answer: She lays her eggs in a hollow in the ground, or perhaps on a log.

Question 6: Why did all the birds fly away without listening to the whole lesson?

Answer: All the birds flew away without listening to the magpie because each one thought they had a better idea of making a nest.

Question 7: Why did Magpie continue her lesson even though all the birds flew away one by one?

Answer: Magpie continued her lesson even though all the birds flew away one by one because she was a wise and helpful bird and wanted to teach others the art of building a nest. She was so involved in building her own nest that she could not notice that the other birds had flown away. She liked to do her work thoroughly.

Question 8: Do you think Magpie was really wise? Give reasons for your answer.

Answer: Yes, Magpie was really wise because it was the only bird that knew how to build a safe, secure and comfortable nest.

Question 9: Do you think the other birds were grateful for the magpie’s lesson? Give a reason for your answer?

Answer: No, the other birds were not grateful because they left Magpie without thanking her. Each one thought that their way of building the nest was better than Magpie’s.

So, these were The Magpie’s Lesson Questions & Answers.