The Place of Wild Roses Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Place of Wild Roses Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of On The Grasshopper and Cricket, Casabianca and Don’t Quit so, you can check these posts as well.

The Place of Wild Roses Questions & Answers

  • Intermittent – with some intervals
  • Conflict – be in disagreement
  • Rucksack – canvas bag strapped on the back
  • Survive – live or exist
  • Funeral pyre – a pile of wood on which a dead body is burnt
  • Dominate – have control or authority over
  • Blizzard – strong cold winds
  • Lance Naik – a rank given to a soldier in the army
  • Toiletries – toothbrush, comb, etc.
  • Avalanche – sudden sliding of a mass of snow from the mountain

Question 1: Where does Siachen lie and why is it so important?

Answer: Siachen glacier is located in the Himalayas where the Line of Control between India and Pakistan ends. It is important because Siachen glacier is the highest battleground on Earth.

Question 2: What is ‘sia’ and what is ‘chun’?

Answer: ‘Sia’ in the Balti language refers to the rose family plant widely found in the region whereas ‘chun’ refers to any object found in abundance.

Question 3: Is ‘normal life’ possible in Siachen?

Answer: No, normal life is not possible in Siachen because everything freezes solid, onions need to be cut, eggs become like rocks and cannot be broken and most toothpastes (except) gels cannot be squeezed and chocolate becomes as hard as steel plates and if soldiers bite it, it could break their teeth.

Question 4: How are the soldiers posted at Siachen important for us?

Answer: The soldiers posted at Siachen are important to us as they are always ready to serve the nation and make us feel safe and secure all the time.

The Place of Wild Roses Questions & Answers

Question 5: What happened to Lance Naik Hanamanthappa koppad?

Answer: Lance Naik Hanamanthappa koppad, an Indian soldier died at the Military Hospital in New Delhi due to multiple organ failure. A few days ago, he was rescued in a massive avalanche.

Question 6: What preparations does a soldier make before joining Siachen camp?

Answer: Before joining Siachen camp, a soldier bathes and shaves knowing that he will not be in a position to do so for the next three months. Many soldiers write long letters home being uncertain when they may be able to do so next. Then, they pack their rucksacks with warm clothes, a sleeping bag, photographs, toiletries and an important kerosene stove which helps them to keep themselves warm and melt snow for drinking and washing.

Question 7: Normal life is virtually impossible at Siachen. Write a few lines on the extreme conditions there.

Answer: Normal life is virtually impossible at Siachen because of its extreme environmental conditions. Everything freezes solid, onions need to be cut, eggs become like rocks and cannot be broken and most toothpastes (except) gels cannot be squeezed and chocolate becomes as hard as steel plates and if soldiers bite it, it could break their teeth.

Question 8: What is special about the place Sonam?

Answer: The specialty about the place Sonam is that it is 21,000 feet above the sea level and India has built the world’s highest helipad on this glacier.

The Place of Wild Roses Questions & Answers

Question 9: What is the lowest temperature recorded at Siachen so far?

Answer: The lowest temperature recorded at Siachen so far has been minus 45 degree Celsius.

Question 10: Which military operation was launched by the Indian army in 1984?

Answer: ‘Operation Meghdoot’ was launched by the Indian army in 1894.

Question 11: Which two liquids do not freeze at Siachen?

Answer: Two liquids that do not freeze at Siachen are – Gel toothpaste and kerosene.

Question 12: What does WCF stand for?

Answer: WCF stands for Wind Chill Factor.

Question 13: What happens when a jawan tries to load his gun at Siachen?

Answer: When a jawan tries to load his gun at Siachen, the bullets stick to his gloveless hand and if he tries to take them off, his skin also gets peel off.

Question 14: What is the leading cause of death in Siachen?

Answer: Avalanche and other environmental factors are the leading cause of death in Siachen.

Question 15: Why do the soldiers need to carry a stove?

Answer: The soldiers need to carry a stove to keep themselves warm and moreover, it helps in melting the snow for drinking and having a wash.

Question 16: How many soldiers have lost their lives in Siachen so far?

Answer: Over 870 soldiers have lost their lives in Siachen so far.

So, these were The Place of Wild Roses Questions & Answers.