The Rock-a-By Lady from Hushaby Street Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Rock-a-By Lady from Hushaby Street Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of A Folktale from India – The Rainbow Prince and The Wisdom of King Solomon so, you can check these posts as well.

The Rock-a-By Lady from Hushaby Street Questions & Answers

Question 1: Where are the poppies?

Answer: The poppies are hanging from head to foot on the Rock-a-by Lady.

Question 2: What do the poppies have in them?

Answer: The poppies have tiny and fleet dreams in them.

Question 3: How does the Rock-a-By Lady come from Hushaby Street?

Answer: The Rock-a-By Lady comes stealing and creeping from Hushaby Street.

Question 4: When will the Rock-a-By Lady bring poppies for the child?

Answer: The Rock-a-By Lady will bring poppies when she finds the child sleeping.

Question 5: Where do the fairies fly? What do the dollies do in the dreams?

Answer: The fairies fly where the Mother Moon beams. Dollies peep out with laughter and singing in the dreams.

The Rock-a-By Lady from Hushaby Street Questions & Answers

Question 6: What do you mean by the term ‘lullaby’?

Answer: A lullaby is a soothing song sung to a small child or infant so that it may sleep well. The lyrics are generally repetitive.

Question 7: What will the child dream of?

Answer: The child will dream of a beautiful drum, a big sugar-plum, banging popguns, humming tin tops, a blowing trumpet, laughing and singing dollies, boats floating on silvery streams, the stars playing peek-a-boo with their own misty gleams, the beaming Mother Moon and the winging fairies.

Question 8: Describe the dreams in stanza three.

Answer: Each poppy that the Rock-a-By Lady carries, contains a tiny dream. These dreams are described eloquently in stanza 3. Dolls peep out of the dreams laughing and singing while boats float on silvery streams. The stars play peek-a-boo while fairies fly merrily near Mother Moon who beams at them happily.

Question 9: Describe the rock-a-by lady.

Answer: The Rock-a-By Lady creeps into people’s houses at night. She wears poppies that hang from her head to her feet. Each poppy carries a tiny dream. She brings these poppies to children when she finds them sleeping.

The Rock-a-By Lady from Hushaby Street Questions & Answers

Question 10: “She bringeth her poppies to you, my sweet, when she findeth you sleeping!” Explain.

Answer: The Rock-a-By Lady wears poppies that hang from her head to her feet. Each poppy contains a tiny, beautiful dream. She gifts these poppies to children when she finds them sleeping that they may have sweet dreams while they sleep.

Question 11: Who is singing this song and to whom?

Answer: This song is a lullaby sung by a mother to her sleeping child.

Question 12: Choose the correct option:

(a) The boats float on____________.

(i) on the vast ocean

(ii) on silvery streams

(iii) up and down the broad river

(iv) under the bridges

(b) The child dreams when__________________.

(i) the child creeps

(ii) the child steals

(iii) the child sleeps

(iv) the child plays

So, these were The Rock-a-By Lady from Hushaby Street Questions & Answers.